Pest megye különválhat Budapesttől

Önálló régióvá válhat Pest megye 2018-ban, így hozzájuthat azokhoz az uniós fejlesztési forrásokhoz, amelyektől jelenleg – Budapest fejlettsége miatt – el van zárva. Erről Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a Kormányinfón. T. Mészáros András, Érd polgármestere 2001 óta szorgalmazza a különválást.

Hasonló tartalmaink:

A mostani fejlesztési ciklus vesztese Pest megye, amely a főváros fejlettsége miatt nem részesülhet elegendő fejlesztési forrásban. Ezért a kormány Pest megye és Budapest kettéválasztására készül – jelentette be a mai Kormányinfón Lázár János miniszter. A kormány 2016 első félévében hozhatja meg az erről szóló döntést. Két változat lehetséges a miniszter tájékoztatása szerint: vagy önálló régióként működne tovább Pest megye, vagy a megye települései más régiókhoz csatlakoznak.

Bár Magyarország hét régiója közül a közép-magyarországi a legkisebb, a lakosság számát és a megtermelt GDP-t tekintve azonban – Budapest fejlettségének köszönhetően – fejlettnek számít. Az uniós szabályok szerint csak azok a régiók kaphatnak támogatást, ahol az egy főre jutó GDP nem haladja meg az uniós átlag 75 százalékát. Pest megyét illetően ez az arány 51 százalék, de mivel a régióhoz tartozó Budapest esetében már 141 százalék, így Pest megye szerényebb anyagi helyzetű települései, mint amilyen Érd is, már nem juthatnak uniós fejlesztési forráshoz

T. Mészáros András, Érd polgármestere, aki 1998 és 2002 között a Pest megyei közgyűlés elnöke volt, már 2001 óta szorgalmazta Pest megye leválását a fővárostól. 2012. október 31-én, a készülő Pest megyei területfejlesztési koncepció kapcsán például azt mondta: csak akkor van esélye a fővárossal egy régióba sorolt Pest megyének a felzárkózásra, ha a területfejlesztési törvény módosításával lehetővé tennék, hogy leváljon és önállósodjon.

Would you like to replay the video?

 fotó: MTI

Címkék