Szabadulás nélkül – kiállítás

Az azonos című tudományos konferenciát követően csütörtökön délután időszaki kiállítás nyílt a Magyar Földrajzi Múzeumban. A tárlat az Érd és környékről 1945. januárban elhurcoltaknak állít emléket.

Hasonló tartalmaink:

A Magyar Földrajzi Múzeum „Szabadulás nélkül” című időszaki kiállítását Aradszki András, energiaügyért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő nyitotta meg ünnepi beszédével. A politikus beszédében kiemelte, hogy Érdről és a környező településekről mintegy 4000 embert hurcoltak el kényszermunkára Szovjetunióba Ercsi-Baja-Szeged-Temesvár útvonalon, 1945. januárjában. Erre emlékeznünk kell, hogy soha többet ne fordulhasson elő ilyen vagy ehhez hasonló tragédia – hangsúlyozta Aradszki András. Majd hozzátette: akkor van esélye annak, hogy ez többé nem fordul elő, ha az ismeretet átváltjuk tudássá. Ezt szolgálja a konferencia és az erről szóló kiállítás is. A tárlatot a Magyar Földrajzi Múzeum és a Csuka Zoltán Városi Könyvtár közösen rendezte, ugyanis mindkét intézménynek komoly anyagai, gyűjtései vannak az 1945. januárjában Érdről elhurcoltakról – mondta el Lendvai Timár Edit, a múzeum munkatársa.

Majd hozzátette: az elhurcoltakat tekintve pontos adatok nem állnak rendelkezésre, ugyanis a különböző erről szóló iratok és a levéltárak igen szegényesek. Azonban a kiállítás részletesen bemutatja azt a szörnyűséget, amit az elhurcoltak átéltek. Az időszaki kiállítás 2016. május 15-ig tekinthető meg.

Would you like to replay the video?

Fotók: Boros Sándor

Címkék