Szabadulás nélkül – konferencia

elhurcol3002Tudományos konferenciát tartottak csütörtökön a Magyar Földrajzi Múzeumban. Történészek, történelemtanárok, valamint a múzeum munkatársai előadások keretében emlékeztek meg a 70 évvel ezelőtt a Szovjetunióba kényszermunkára elhurcolt érdi és környékbeli honfitársainkra.

Hasonló tartalmaink:

T. Mészáros András, Érd Megyei Jogú Város polgármestere nyitotta meg az Érdről és a környező településekről elhurcoltakra emlékező tudományos konferenciát. Mint ahogy azt a polgármester is elmondta: 1945 januárjában Érd és a környező települések teljes 15 és 60 év közötti férfilakosságát elhurcolták. Volt, aki még abban az évben, de volt, aki csak tíz évvel később tért haza. De az elhurcoltak fele soha nem látta viszont szülőföldjét.

Kubassek János, a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója a konferencia kapcsán kiemelte: a rendezvény megszervezésének ötlete évek óta érlelődött az intézmény munkatársaiban. A Földrajzi Múzeumhoz köti az eseményt, hogy a múzeumalapító Balázs Dénes is megjárta a szovjet táborokat (3 és fél évet töltött ott), és a múzeum alapításában részt vett tudósok közül többeket is elhurcoltak. Az esemény hetvenedik évfordulója is közrejátszott a szervezésben.

A konferencia egyik előadója Bognár Zalán, aki a „Málenkij robot”-ra hurcolás a Kárpát-medencéből címmel tartott előadást. A történész hangsúlyozta: a „málenkij robot” ma már egy történeti szakkifejezés, a polgári lakosság tömeges elhurcolását jelenti, Szovjetunióbeli kényszermunkára. Majd hozzátette: csak a mai Magyarországról 230 ezer civil embert vittek el kényszermunkára. A történész hangsúlyozta, közülük a fele sosem tért haza.

Would you like to replay the video?
Címkék