Gendzsi szerelmei a könyvtárban

A középkori japán irodalomról tartott előadást P. Szabó József Távol-Kelet szakértő a Csuka Zoltán Városi Könyvtárban. Az est középpontjában a legelső japán regény, az 54 kötetből álló Gendzsi szerelmei című sorozat állt.

Hasonló tartalmaink:

P. Szabó József újságíró, Távol-Kelet szakértő már többször vendégeskedett a Csuka Zoltán Városi Könyvtárban. Legutóbbi előadásában a középkori japán irodalomról beszélt, többek között Muraszaki Sikibu: Gendzsi szerelmei című alkotásról. P. Szabó József szerint minden szempontból különleges ez a könyv: a legelső japán regény, a japán irodalmi nyelv első megteremtője, és mindjárt az első olyan nagyregény, amelyet nő írt.

Noha Magyarországon ugyan több japán mű megjelent fordításban, azonban nem igazán ismert hazánkban a japán irodalom, ugyanis fordításban már nem lehet visszaadni a japán szellemiséget – jegyezte meg P. Szabó József. A Gendzsi szerelmei azonban az eredetileg 54 kötetes kiadáshoz képest magyarul csupán három kötetben jelent meg, amely kölcsönözhető a Csuka Zoltán Városi Könyvtárban is.

Would you like to replay the video?

Fotó: Mandarchiv

 

Címkék