Középiskolai osztályok a Batthyányban és a Telekiben

batthyanyi_iskola_erd

Batthyány Lajos Sportiskolai Általános Iskola

A következő öt évben a meglévők mellett két újabb gimnáziuma is lesz Érdnek, és épül egy korszerű Érdi Szakképzési Centrum is, amelyben multifunkcionális tanműhely és új tornaterem is lesz. Mindez a Batthyány 2020 program keretén belül valósulhat meg.

Hasonló tartalmaink:

Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése októberben fogadta el a település köznevelési, szakképzési intézményrendszerének fejlesztésére vonatkozó programját. Tekintettel arra, hogy az iskolákat az állam üzemelteti, a fejlesztési célokat a várossal egyeztetve, az Érdi tankerület fogalmazta meg. Ebben pedagógiai, tartalmi, átszervezési, valamint infrastrukturális területen megvalósítható javaslatok kerültek a képviselők asztalára.

A program több szempont figyelembe vételével készült. Elsőként a tanulói létszámot mérlegelte: Érden évente 450 nyolcadik osztályos tanuló fejezi be tanulmányait. A három középiskolában körülbelül 330 gyermek tud középiskolába, azaz a kilencedik évfolyamba iratkozni. Ahhoz, hogy biztosítani tudják a 14 éves korosztály érdi továbbtanulását, szükség van további középiskolai osztályok indítására. Ez a Batthyány Sportiskolai Általános Iskola és a Teleki Sámuel Általános Iskola átalakításával és középiskolai osztályokkal való bővítésével valósítható meg; az Érdi tankerület ezért ezen intézmények fejlesztését javasolja. Hosszabb távú terv az iskolák infrastruktúrájának javítása. Mivel a szakképzés átalakítása és fejlesztése Magyarország nemzetközi versenyképességének szempontjából is sarkalatos kérdés, és szükséges megfelelni a munkaerőpiaci elvárásoknak is, ezért egyre nagyobb szerepet kap hazánkban a duális képzés. Ehhez pedig Érden is nélkülözhetetlen egy, a XXI. század követelményeinek megfelelő új iskolaépület, melyben tanműhelyt és új tornatermet is kialakítanak. Ezzel együtt, a program javaslatot tesz – az Érdi Szakképzési Centrum személyi, tárgyi feltételeinek biztosításához – egy új, 12 munkaállásból álló irodarendszer megteremtésére vagy az Érdi Kós Károly Szakképző Iskolán belül, vagy attól különváltan.

teleki

Teleki Sámuel Általános Iskola

Ezekkel a fejlesztésekkel megoldható, hogy a 14 éves érdi korosztály az általános iskolai tanulmányait követően is helyben folytathassa iskoláit. A program tárgyaláskor Szűcs Gábor (MSZP) képviselő arra volt kíváncsi, hogy amennyiben Érd megyeközponttá válna, és esetleg távolabbi településekről is érkeznének diákok a városba, nem lenne-e célszerű a kollégiumi ellátásról is gondoskodni? T. Mészáros András polgármester szerint nem, mert épp a közelmúltban szüntették meg teljes kihasználatlansága miatt a Vörösmarty gimnázium kollégiumát. A közgyűlés végül 17 igen, 1 nem szavazattal elfogadta Érd Megyei Jogú Város köznevelési, szakképzési intézményrendszerének fejlesztése című programot. Érdi Újság Bálint Edit

Címkék