Öt ország összefogása a hatékonyabb szakképzésért

Elsősorban a szakképzésben dolgozó pedagógusok kompetencia-fejlesztésével foglalkozik az Erasmus+ programba illeszkedő, SCOLA elnevezésű, átfogó nemzetközi projekt, amelyben az érdi Napra Forgó Nonprofit Közhasznú Kft. a nemzetközi partnerség koordinátoraként és a Kós Károly Szakképző Iskola együttműködő partnerként vesz részt.

Hasonló tartalmaink:

 A projekt elsődleges feladata a diákok munkaerő-piaci belépésének elősegítése. Mint az európai uniós Erasmus+ program eddigi projektjei, a SCOLA program is a pályakezdő fiatalok elhelyezkedési esélyeit hívatott növelni. Ebben a nemzetközi projektben a szlovák, holland, francia és osztrák partnerek mellett, Magyarországról az érdi Kós Károly Szakképző Iskola és a Napra Forgó Nonprofit Kft. is részt vesz, utóbbi a konzorcium vezetői szerepét tölti be. Az érdi szakképző már korábban is együttműködött a Napra Forgóval az Erasmus+ egy másik nemzetközi partnerségi programjában. Szeptemberben a partnerországokban készült felmérés összesített eredményeiről tartottak megbeszélést.

A SCOLA projekt a szakképzésben dolgozó pedagógusoknak kíván támaszt nyújtani abban, hogy elősegítsék a diákok sikeres felkészülését a munkaerő-piacra. A program első lépéseként a partnerek szeptemberben workshopot, majd október közepén konferenciát tartottak, amelynek házigazdája az érdi Napra Forgó Kft. volt. A tanácskozás első felében bemutatkoztak a projekt partnerei, köztük két szakképzési intézmény, egy szlovákiai civil egyesület, a holland partnerképzéssel, kutatással, tananyagfejlesztéssel és adaptálással foglalkozó cég, a távoktatást és munkaerő-piaci tréningeket szervező franciaországi társaság, és egy nagy múltú osztrák képzőintézmény, amely migránsok – főként a törökök – integrálásával foglalkozik.

A konferenciát egy „World Café” elnevezésű fórum zárta, ahol arról volt szó, a tanárok, illetve a gyakorlati oktatóhelyet is működtető munkáltatók hogyan vélekednek a szakképzés jelenlegi helyzetéről. Ahhoz, hogy a tanárok hatékonyan segíthessék diákjaikat, nekik is újfajta szemléletmódra van szükségük, amiben többek között a SCOLA projekt adhat segítséget. A problémák és a megoldásra váró feladatok feltárására elsőként kérdőívet töltöttek ki a konferencia résztvevői, amiből kitűnik majd, hol, mire van igény és ennek megfelelően folytatódik a projekt.

A pedagógusokat augusztus folyamán várják képzésre, majd a szeptemberben kezdődő tanévben a tanárok a saját ötleteik alapján, a tréningen tanult szempontokat is beépítik a tananyagba. Végül összesítik majd az öt ország eredményeit, amelyek egy ötlettárba gyűjtenek. A program következő lépéseként a szlovák és a magyarországi partnerek pedagógusai decemberben találkoznak egymással tapasztalatcserére – tudtuk meg Bartha Katalin projektvezetőtől, a Napra Forgó Kft. munkatársától.

Érdi Újság

Bálint Edit  

Címkék