Legyen biztonságos az internetezés!

Megdöbbentő módon növekszik azon lehetőségek száma, amelyeken keresztül a fiatalok online tölthetik az idejüket, illetve kapcsolatot tarthatnak egymással. Új közösségi hálózatok bukkannak fel a semmiből, és soha nem látott mennyiségű játék kapcsolódik az internetre. A gyermekek gyakorlatilag úgy nőnek fel, hogy mindig online vannak. Bár ennek számos előnye is van, nem szabad megfeledkezni a lehetőségekben rejlő kockázatokról sem, amelyekre abból az alkalomból hívták fel a figyelmet a héten két érdi középiskolában is, hogy február 6-án volt a biztonságos internet napja. 

Hasonló tartalmaink:

Az ÉSZC Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskola tizenegyedikes tanulói: Rácz Andrea és Sallak Anett, az iskola bűnmegelőzési tanácsadójának segítségével egy videós prezentációban mutatták be osztálytársaiknak és évfolyamtársaiknak a biztonságos internethasználat legalapvetőbb feltételeit, például, hogy a jelszavát senkinek se árulja el, még a legjobb barátjának se. Ha esetleg már megtette, azonnal változtassa meg azt, nehogy szégyen érje például azért mert kilesték a jelszavát, és heccelésből a nevében kínosabbnál kínosabb üzeneteket küldtek és posztoltak.

btyRácz Andrea, aki a konferálás részét vállalta a bemutatónak, nagyon szépen és összeszedetten, de a fiatalok nyelvén hívta fel arra is a figyelmet, hogy sokszor nem minden igaz, amivel az interneten találkoznak. Azt kérte, hogy diáktársai mindig gondolják végig, hogy mennyire valószínű, hogy az adott tartalom igaz, legyen szó írott vagy videó anyagokról. A tévesen ismertetett információkon túl, a szándékos félrevezetésen át, a viccesnek tartott álhírekig igen széles paletta vezeti félre a fiatal felhasználókat. Szó esett arról is, hogy a biztonságos internethasználathoz tartozik, hogy átgondolják, hogy milyen képet töltenek fel magáról a közösségi oldalakra, mert a különböző felületeken beállítható kinek van jogosultsága megnézni az adott képet, de arra már nincs befolyása, hogy ezek az ember lementik-e a fényképét, és feltöltik-e más oldalakra és egy-egy mulatságosnak, vagy vagánynak tűnő kép, később igazán kényelmetlen perceket szerezhet.

A bemutatóban kiemelt szerepet kapott a személyes adatok védelme, vagyis hogy a személyes adatait mindenki tartsa biztonságban, ne ossza meg senkivel. Ilyen személyes adat például a lakcím, a telefonszám, de az is, hogy zsebpénzt kap. A lányok kitértek arra is, hogy az internetes kapcsolatok mögött lehetnek valódi, szoros emberi kötelékek, de nem feltétlenül igaz ez minden világhálón kötött ismeretségre, ezért mindenkinek tudnia kell, hogy mondhat nemet, ha bátorságát szeretnék tesztelni, ha provokálják, vagy ha zsarolni próbálják valamivel. Az elfogadásért a diákok sok mindenre képesek, de meg kell tanulniuk, hogy szerethetők önmagukért, és nem azért, mert bármit hajlandóak megtenni.

A lányok az előadást követően az ÉrdMost-nak elmondták, hogy remélik, hogy segíthettek egy kicsit jobban megértetni a diáktársaikkal, hogy az interneten kívül is van élet. Sok iskolatársuk van, aki egész nap a telefonját bújja, de most az előadás alatt végig figyelt és megértette a videók üzeneteit is, amikkel direkt az érzelmekre szerettek volna hatni.

Pintér Imre, az iskola bűnmegelőzési tanácsadója szerint az egyik legfontosabb, hogy emocionálisan is hassanak a gyerekekre, mert sok esetben csak így jut el az üzenet, amit szeretnének közvetíteni. - A mai gyermekek beleszülettek a digitális világba, számukra a világháló nem csupán a tudás hatalmas tárházát jelenti, de alapvető, sőt, talán az elsődleges szocializációs teret is. Ugyanakkor a legtöbb fiatal tapasztalatlan.  Nem tudja, hogyan kell okosan, biztonsággal használni az internetet, és nincs tisztában a digitális veszélyekkel, illetve azok súlyosságával. A tudás hiánya együtt jár a kiszolgáltatottsággal, így elengedhetetlen, hogy minél korábban és minél többet halljanak a biztonságos netezésről. Az internet egy színes, információkban gazdag világ megannyi lehetőséggel és kockázattal. Mára már egyértelművé vált, hogy az internet segítségével olyan változatos és gazdag információkhoz juthatnak a gyerekek, ami eddig elképzelhetetlen volt. A különböző ingerek önkifejezésre sarkalják a fiatalokat, fejleszti a kreativitásukat, mikor újabb és újabb elragadó ötletekkel találkoznak. A közösségi oldalakon és chat szobákban társas készségeik fejlődnek, de több más készségüket is fejleszthetik az internet segítségével. Azonban tudjuk, hogy eközben számos veszéllyel és ártalommal is találkoznak. A leggyakoribb veszélyforrások egyike az agresszió, az agresszív tartalmak nézése, de zaklatás, vagy bántalmazás áldozatává is válhatnak a fiatalok. Fontos, hogy időről időre figyelmeztessük őket, bár úgy érzem, hogy évről évre jobb a helyzet – összegzett Pintér Imre.

 

 

Címkék