Mobil EKG-t adományozott az IFÖ a Kósnak

Mobil szívdiagnosztikai eszközt adományozott az Érdi Ifjúsági Önkormányzat az ÉSZC Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának.  Az eszköz egy olyan mérőkészülék, mely figyeli a felhasználó szívműködésével és szívritmusával kapcsolatos egészségi jellemzőit. A készülék tájékoztatást ad az átlagos pulzus értékről, a normál EKG-től való lehetséges eltérésről valamint a vér oxigén-telítettségének mértékéről. A mérések csak a készülék használatával is elvégezhetőek, de azok kiértékelését egy okos telefonon futó mobilalkalmazás segítségével egyszerűen és azonnal meg lehet tekinteni.

Hasonló tartalmaink:

A hirtelen szívmegállás világszerte vezető halálok, amelynek túlélési aránya mindössze 10 százalék, míg a stroke a második helyen áll. Ezeket szűrhetjük ki, vagy legalábbis ezek esélyeit jelezheti előre a magyar találmány.Magyarországon jelenleg évente 40-50 ezren kapnak szélütést és mintegy 12 ezer ember veszíti életét agyi érkatasztrófa következtében. Az esetek harmadában a stroke közvetlen kiváltó oka az úgynevezett pitvarfibrilláció, amely EKG-val felismerhető és kezelhető. Ebben, mármint a korai felismerésben segíthet egy hitelkártya méretű szerkezet, melyet hazai fejlesztők alkottak meg és ami egy okostelefon segítségével bárhol egy perc alatt elvégezhet rajtunk egy halom vizsgálatot.

Az ÉSZC Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának igazgatójától Dózsa Lajostól származott az ötlet, hogy az intézménybe szerezzenek be egy ilyen készüléket, ugyanis a szakgimnazistáknak és a szakközépiskolásoknak is pályaalkalmassági és egészségügyi vizsgálatokat kell tenniük a felvételi során,  amelynek része az EKG vizsgálat Ezeknek a méréseknek egy részét az iskolaorvosa végzi, így a jövőben sokkal kevesebb időt kell a szakrendelőben tölteni a felvételi előtt a diákoknak, hiszen  jelenleg egy EKG vizsgálat mindennel együtt több órát vesz igénybe, amelyből maga a vizsgálat a legrövidebb, a többi elmegy a beutalóra és a kiértékelésre történő várakozással. Az igazgató elmondta: az Érdi Ifjúsági Önkormányzathoz fordultak segítségért, akik mint ahogy Dózsa Lajos fogalmazott nagyon empatikusan és segítőkészen álltak a kéréshez és megvásárolták a Wiwe nevű gépet. Dózsa Lajos hozzátette: ez a maga nemében egyedülállóan sokoldalú eszköz önmagában nem életmentő, mint mondjuk egy defibrillator, de az esetleges baj időben történő észlelése rendkívül fontos.

Dr. Gelencsér Gyöngyi, az iskola orvosa elmagyarázta, hogy működik a készülék, ami egy vaskosabb névjegykártyának megfelelő méretű és első bekapcsolása előtt le kell tölteni hozzá Android vagy iPhone mobilokra a programját, majd bekapcsolni az okostelefon Bluetooth-át, s csatlakoztatni a két készüléket. Ez úgy történik, hogy a kis kártya felületén található két ezüst pontra kell helyezni az ujjainkat és egy percig nyugodtan, kényelmes testhelyzetben, mozdulatlanul maradni. Az egy perc leteltével – amit mind a telefon, mind pedig az eszköz jelez, elengedhetjük a kártyát és a rendszer meg is kezdi az adatok kiértékelését, ami pillanatokat vesz csupán igénybe. Ezek után meg is jelennek az adatok a telefon kijelzőjén, és a rendszer komoly dokumentációs adatbázissal segíti az eredmény megértését. A WIWE klinikai szintű EKG felvételt készít, kiértékeli a stroke, a hirtelen szívmegállás kockázatát, jelzi az oxigénhiányos állapotok veszélyét a pulzus mérése mellett.

A doktornő érdeklődésünkre elmondta, hogy gyakori, hogy a diákok felkeresik őt mellkasi szorítással akár egy testnevelésóra, vagy egy rosszul eltöltött éjszaka után, de olyanra is volt precedens, hogy egy diákhoz ki kellett hívni a mentőt, mert kiderült, hogy plusz egy ingernyalábja van és végül szívműtétre került sor. Dr. Gelencsér Gyöngyi ezért nagyon örült, amikor kiderült, hogy az IFÖ ajándékaként a Kós iskola kap egy ilyen eszközt, hisz így a jövőben azonnal a gyerekek vagy akár a pedagógusok segítségére lehetnek. Azt mondta, nagyon hasznos volna minden iskolába egy ilyen kütyü, az Érdi Ifjúsági Önkormányzat pedig úgy reagált, hogy megvizsgálják annak lehetőségét, hogy a többi középiskolába is kerülhessen belőle.

A Wiwe-ot egyébként többek között a SOTE-n, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán is használják.

Címkék