Édességstop az iskolai büfében

Mozgás, táplálkozás, tisztálkodás, baleset megelőzés, életmód, no meg környezetünk védelme – e témák szerepeltek azokon az egészség-napokon, amelyeket november 18. és 20. között tartottak a Batthyány sportiskolában.

Hasonló tartalmaink:

Az osztályok más és más témát dolgoztak fel pedagógusaik és védőnőjük irányításával, de voltak közös projektek is, mint a plakátkészítés, kézműveskedés, és nem maradhattak ki a programból a sportversenyek sem: az alsósok játékos sorversenyen vetélkedtek egymással, a nagyok fociztak, kézilabdáztak, pénteken pedig a két tagozat együtt próbálta ki a Nippon Zengo küzdősport-aerobicot.

Az egészséges hét közel húszéves hagyomány az iskolában. Mint Paulovits Monika pedagógiai asszisztens, a rendezvény egyik szervezője lapunknak elmondta, az egészséges életmód ugyan a tananyag része, és a gyerekek birtokában is vannak az alapvető ismereteknek, ugyanakkor a gyakorlatban nem mindig alkalmazzák azokat – ezeken a napokon viszont van mód, idő a tudás elmélyítésére, egy-egy téma alapos vizsgálatára, és a gyerekek feltehetik kérdéseiket is.

Az egészséges héten nemcsak a programok voltak különlegesek, hanem az is, hogy három napon keresztül nem lehetett nyalánkságokat kapni a büfében, megízlelhettek viszont a gyerekek egyéb finomságokat, mint például a zöld tea, és volt mézkóstolós reggeli is. Vendégül látták más iskolák diákjait is, hiszen a rendezvénysorozat hagyományosan városi vetélkedővel zárult, amin idén öt iskola egy-egy csapata vett részt. A játékos verseny központjában az egészséges élet(vitel) állt, és a feladatok nem csupán a tudásra, hanem a kreativitásra is épültek: a gyerekek többek közt ellenreklámot írtak, és különleges szendvicseket készítettek.

Az egészséges hét sok jó programot kínált, nagyon népszerű volt például a kézműves foglalkozás, azaz a „Hasznos halom”: volt, aki otthon varázsolt tejesdobozból pénztárcát, mások az iskolában készítettek palackcápát vagy kutyakonzerves dobozból ceruzatartót.

– Nagyon szeretek kézműveskedni, otthon leggyakrabban papírral dolgozom. A Hasznos halom foglalkozáson újrahasznosítható anyagokból készíthetünk különféle játékokat, karkötőket. Hatodikos vagyok, így aztán már tudom, melyek is ezek az anyagok, ráadásul mi otthon is elkülönítve gyűjtjük a hulladékot – mondta az egyik kislány.

Bár az egészséges hét csupán három napig tartott, a hatása jóval tovább fog, és megmaradnak a gyerekek által készített plakátok, újrahasznosítható anyagokból barkácsolt használati és dísztárgyak is, hiszen ezekből minden esztendőben kiállítást rendez a Batthyány iskola.

Érdi Újság 

Ádám Katalin

Címkék