A remény százhetvenhárom árnyalata

Pénteken tartotta az Irodalomkedvelők Klubja az idei országos IRKA-pályázatának díjkiosztó ünnepségét. A „remény” témára vártak verset és prózát, érkezett is több mint 170 pályamű. Végül nyolc írás szerzője lett boldog tulajdonosa egy-egy festménynek, kerámiának vagy kisplasztikának, melyet alkotóik ajánlottak fel a nyerteseknek.

Hasonló tartalmaink:

Ez alkalommal a Bukovinai Székely Népdalkör volt a vendége az érdi irodalomkedvelőknek, azonban nagyszerű produkciójuk sem tudta csillapítani a klubtagok izgalmát, hiszen majdnem mindegyikük indult az IRKA Remény címmel meghirdetett, országos irodalmi pályázatán.

– Minden évben szervezünk egy országos versenyt, több-kevesebb sikerrel. Tavaly ugyanis kértünk egy szimbolikus nevezési díjat, s alig 60-70 próza és vers született. Az idén viszont nevezési díj és országhatárok nélkül hirdettük meg a pályázatot, és nem kis meglepetésünkre összesen 173 mű érkezett – nyilatkozta lapunknak Daróci Lajosné klubvezető, aki elmondta azt is: nyolc képzőművész, több mint félmillió forint értékben ajánlott fel festményeket, kerámiákat, kisplasztikát, így ebből gazdálkodhatott a zsűri. – Ezt a nyolc díjat kellett nekünk igazságosan odaítélni, elosztani a rengeteg nagyszerű munkát produkáló szerző között, ezért kibővítettük a sort nívó- és különdíjjal, és jó néhány elismerő oklevél is jutott a kimagaslóan teljesítőknek.

Idén a jutalmazáshoz kapcsolódott még a „virtuális IRKA-tagság” is. – Ezzel az Érdtől távol élőket ajándékoztuk meg, hiszen Sopronból, Pécsről, Erdélyből, Hajdúszoboszlóról, Nógrádból, Székesfehérvárról és még hosszasan sorolhatnám honnan érkeztek pályamunkák. Őket is tagnak tekintjük, noha nem tudnak minden hónapban eljönni a rendezvényeinkre, de ma már nincs akadálya annak, hogy virtuális kapcsolatot tartsunk velük. Megéri, mert ezáltal további tehetséges emberekkel bővül az IRKA – tudtuk meg a klubvezetőtől, aki az idei pályázat témájáról szólva elmondta: a remény talán „sablonosnak” tűnik, sokan valóban így is fogták fel és oldották meg a feladatot, kissé giccsesen, sziruposan írták meg a művet. Mégis, ilyenkor nem az a lényeg, hogy mi a téma, miről szól a mű, hanem inkább az, hogy hogyan oldotta meg a feladatot a szerző: mitől lesz irodalmi mű a történet, hogyan emelkedik ki díjazható alkotássá. A legfontosabb, hogy megérintse az olvasót, legyen benne valami érdekes, különleges csavar, adjon többet, ne a puszta történet elmondását, mert az kevés – fűzte hozzá Daróci Lajosné.

A fődíjat Kovács F. István, IRKA-tag nyerte el, aki elmondta: munkáinak középpontjában mindig az ember áll. Ezúttal is egy család sorsán keresztül próbálta megmutatni azt, hogyan jelentkezhet a szürke hétköznapokban is a remény. – Jómagam valójában inkább megélem a műveimet, a megírásuk már csak technikai feladat számomra. Van már egy regényem, írtam néhány novellát, és most egy újabb regényen dolgozom. Versenyző típus vagyok, de igazából az írás élménye motivál, valahányszor egy újabb pályázatra készülök – árulta el Kovács F. István, aki negyedszer pályázott, és tavaly szintén a fődíjas lett.

Érdi Újság 

Bálint Edit

Címkék