Miért üres a postaláda, ha szól a fülemüle?

Ki vers- és prózamondásban, ki hangszerszólóban vagy zenekari muzsikában volt sikeres, mások énekkel vagy népzenével, tánccal nyűgözték le a közönséget. A Vörösmarty Mihály Gimnázium tanulói kilencedik Diákgálájukra várták az érdeklődőket hétfőn. Műsorukkal tanulótársaikat is támogatták.

Hasonló tartalmaink:

 

Lassan egy évtizede annak, hogy a Vörösmarty Mihály Gimnázium tehetséges diákjai év vége felé kulturális műsorral lepik meg egymást, a szülőket, pedagógusokat és mindazokat, akik vevők a változatos színpadi produkciókra. November 30-án, a kilencedik Diákgálán az iskola legtehetségesebb tanulói számos kategóriában – énekben, zenében és táncokban, humoros jelenetben, vers- és prózamondásban – jeleskedtek a színpadon.

Would you like to replay the video?

A műsort Somfainé Szűcs Mária magyar-orosz szakos tanárnő állította össze. A műsorvezetők Czeilinger Dóra és Kántor Flórián voltak. Száznál is több fellépő izgult a kulisszák mögött, hogy a jól begyakorolt műsorszám a reflektorfényben is olyan sikeres legyen, mint a próbákon.

A rendezvény két részből állt: az elejére a fajsúlyosabb, komolyabb tartalmat kínáló produkciók kerültek, a végére pedig a könnyedebb irodalmi- és zeneműveket meg a látványos tánckoreográfiákat tartogatták. Az iskola ötéves, Vox Iuventutis vegyes kórusa, Hornyák Tamás vezényletével kezdte a sort, majd a legfiatalabb tehetségek mutatkoztak be: zongoramuzsika és vers következett. Petőf Sándor: Szeget szeggel című pajkos verse ma is aktuális a gyerekek körében, de az egyébként korántsem vicces, A walesi bárdok című vers is mosolyt csalt ezúttal az arcokra: hiszen nem Arany János költeményét, hanem egy átírt, mulatságos verziót hallhattunk két tanuló előadásában. Aztán Varró Dániel verséből az is kiderült a közönség számára, hogy Miért üres a postaláda mostanában? Majd ismét egy Arany János költemény, A fülemüle című következett, roppant meggyőző előadásban, közben változatos hangszeres produkciókkal váltották egymást a diákok a pódiumon. De nemcsak ismert zeneszerzők népszerű művei csendültek fel, hanem sajátos zenei alkotásokat, átiratokat is hallhatott a közönség, valamint a zongorán, hegedűn, fuvolán, furulyán kívül egy ritkább hangszer, a tekerőlant is megszólalhatott. Utóbbival Bársony Mihály tekerőlantos születésének 100-ik évfordulójára is emlékeztek, miközben dél-alföldi népdalok hangzottak el. A műsor végére tartogatott, látványos és nagyszerű táncprodukciók pedig egyre fokozták a közönség soraiban a jó hangulatot.

A Diákgálán bemutatkozó tehetséges diákok zöme máris versenyeken, bajnokságokon elért nagyszerű eredményekkel dicsekedhet. A gálaműsorral azonban az iskola nem titkolt szándéka az Érdi Gimnázium Alapítvány forrásainak bővítése volt. Ennek érdekében az alapítvány kuratóriuma és az iskola diákönkormányzata támogatójegyet bocsátott ki. A felajánlott összegekkel a szociális helyzetük miatt rászoruló tanulókat támogatják. A Diákgála sikeréért azonban nemcsak a reflektorfénybe kerülő fellépők tettek meg mindent, hanem a Vörösmarty Gimnázium azon tanulói is, akik a háttérben – jól láthatóan, vagy épp észrevétlenül – segédkeztek.

Érdi Újság

Bálint Edit

Az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium elérhetőségei: Széchenyi tér 1. Telefon: 06-23-365-671, web: http://vmg-erd.hu. Az Érdi Gimnázium Alapítvány számlaszáma: 10200926-22610724-00000000 . 

Címkék