Használtgumi-feldolgozó épül Százhalombattán?

Az érdieket is érintheti egy Százhalombattán tervezett beruházás: egy részint szlovák, részint magyar cégcsoport használtgumi-feldolgozó üzemet létesítene a szomszédban. A beruházási döntés még nem született meg, a battaiak egy keddi lakossági fórumon ismerhették meg a terveket.

Hasonló tartalmaink:

A beruházó Homatech Recycling Zrt. és OT Industries (hátterükről először az MNO írt részletesen, ebben a cikkben) képviselőinek részvételével tartott Százhalombatta vezetése lakossági fórumot kedden. Vezér Mihály polgármester azt mondta: a beruházó cég képviselőivel először november 12-én találkozott, amikor dióhéjban bemutatták neki és Sinka László alpolgármesternek a Homatech – állításuk szerint – “egyedülálló” zárt technológiáját.

A Százhalombattai Hírtükör online változatának beszámolója szerint a Homatech Recycling képviselői a lakossági fórumon is ismertették az üzemmel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. A környezetvédelmi hatástanulmánnyal kapcsolatos lakossági kérdésre válaszolva a beruházók képviselője elmondta, hogy a tervezett üzemre nincs ilyen törvényi előírás, de technológiájuk rendelkezik a fenntarthatósági technológiák alkalmazására előírt (ISCC PLUS, ISCC EU) – tanúsítványokkal.

Ilyen máshol nincs

Vezér Mihály polgármester a felszólalók kérdésére többször is megerősítette, hogy eddig nagyon rövid idő állt rendelkezésre ahhoz, hogy megalapozott véleménye legyen a beruházásról, de hangoztatta, hogy csak száz százalékosan megalapozott, megbízható szakmai vélemények megismerése után lehet állást foglalni. Mindenesetre a képviselő-testület tagjaival a lehető legrövidebb időn belül meglátogatják azt – a szintén a cég érdekeltségébe tartozó – dunaszerdahelyi üzemet, ahol öt éve folyik a Battára tervezetthez hasonló tevékenység – írja a Százhalombattai Hírtükör.

Az Index néhány nappal ezelőtti cikke ugyanakkor felhívja a figyelmet: a befektetők is elismerték, hogy komoly termékfejlesztési munka vár még rájuk, illetve hogy az a szlovákiai üzem, melyre a bemutatott tanúsítványokat megkapták, nem teljesen ugyanaz, mint amit Százhalombattán szeretnének megépíteni.

30 ezer tonna használt gumi

A technológiát szállító licencértékesítő cég, az OT Industries – korábbi nevén Olajterv – Vagyonkezelő Zrt. – elnök vezérigazgatója, Polony István egy november eleji interjúban azt mondta:  mind feldolgozási folyamat során, mind pedig azt követően, a termékek felhasználása során az összes környezetvédelmi előírásoknak megfelelnek. Az üzem éves szinten 30 ezer tonna használt gumi, vagy gumihulladék feldolgozására lenne képes (ez rendkívül jelentős mennyiség).

dunamenti_eromu

A cég november 24-i közleményéből az derül ki, hogy a 30 ezer tonna használt gumi és gumihulladék hasznosítása nem jár károsanyag-kibocsátással: „A januárban induló, tervek szerint 18 hónapig tartó kivitelezési időszakot követően 2017. májusában indulhat el Százhalombattán a Homatech Zrt. beruházásaként az egyedülálló technológiára épülő mintaüzem. Az üzem a saját energiaellátását biztosító gáz mellett több területen, így zöldáram termelésére is használható szénhidrogén folyadékot, kokszot, valamint acélt állít majd elő további ipari felhasználásra. A féléves próbaüzem végén, várhatóan 2017 második felében kezdődhet meg az ipari termelés” – áll a cég közleményében. Ugyanakkor Vezér Mihály, százhalombattai polgármester a december 1-i lakossági fórumon azt állította: a beruházási döntés még nem született meg.

A cég által is használt technológiáról még 2013-ban – a Vidékfejlesztési Minisztérium egyik környezetvédelmi keretprogramjából származó támogatásból – részletes tanulmányt készített az eredetileg öt magyar környezetvédő szervezet által 1995-ben alapított Humusz Szövetség (régebbi nevén: Hulladék Munkaszövetség). A tanulmány itt érhető el.

ÉrdMost.hu-összefoglaló

(Képünkön a cégnek is helyet adó Dunamenti Erőmű százhalombattai telephelye)

Címkék