Angyalok a Mezőségért

Az Angyalok a Mezőségen Alapítvány karácsonyi akciójához az érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium is csatlakozott. Az akció során, sok más célpont mellett a Szivárvány Szórványkollégiumot (Magyarfülpös, Szászrégen) is meglátogatja az alapítvány az összegyűlt karácsonyi ajándékokkal.

Hasonló tartalmaink:

A kezdeményezéshez a felajánlásokat az érdi gyűjtőpontba is várják. (Érd,  Arany János u. 49. tel.:+36 20 267 2020 - Előre egyeztetett időpontban).

Kik a mezőségi magyarok? Miért mondhatjuk azt, hogy ez a vidék tényleg az isten háta mögött van? A válaszokért hallgassa meg  Tetlák Örssel, az Alapítvány kommunikációs PR menedzser-sajtószóvivőjével készült interjúnkat!

Legyünk együtt angyalok a Mezőségen, tegyük együtt szebbé a erdélyi szórványban élő magyar idős emberek, gyerekek és családok karácsonyát!

Az alapítvány legismertebb akciója az Angyalok a Mezőségen, immár negyedik éve. Decemberben tartós élelmiszerrel, karácsonyi ajándékokkal, játékokkal járják be a mezőségi magyar szórvány falvait. Több tucat önkéntesük kitartásának hála, még a legeldugottabb településekre is el tudnak jutni, hogy személyesen adhassák át csomagokat a nehéz sorsú családok, idős nyugdíjasok és a gyermekotthonok, bentlakások számára.

Amit gyűjtenek:

  • tartós élelmiszerek (cukor, olaj, liszt, rizs, száraz tészta, konzervek, tea, kávé, kakaó, konzervek…)
  • tisztítószerek és tisztálkodási szerek (mosószer, mosogatószer, szappan, tusfürdő, sampon…)
  • édességek (csokoládé, cukorka, kekszek, szaloncukor…)
  • játékok (készségfejlesztő, társasjáték, plüssök, babák, lego…)
  • pénzadományok ( ide kattintva a weboldalon minden tudnivaló)

A 2013-as akcióról készült néhány perces kisfilm:

A gyűjtés minden évben novemberben indul. A karácsonyt megelőző utolsó hét (advent negyedik hete) csütörtökén indulnak az adományokkal Erdélybe (a pénzadományokból a helyszínen vásárolnak további élelmiszereket, ezzel is a helyi közösségeket segítik). Pénteken állítják össze a személyre szóló csomagokat, amiben nagy segítségükre vannak a helyi református közösségek és lelkészek, hiszen ők gyűjtik össze a támogatásra szoruló családok, idősek névjegyzékét. Ugyanekkor alakulnak a “csapatok”, akik másnap aztán egy-egy gépjárművel járják végig az előzetesen összeállított útvonalakat. A szombati nap kora reggeltől késő estig magáról az “angyaljárásról” szól. Az autók elindulnak a Mezőség legeldugottabb zugai felé, hogy minél több egyedülálló, magányos idős embert és nehéz sorsú családot keressenek fel. A szombat este az élmények megosztásáról szól, majd másnap hazafelé indulnak az angyalok, az esetleg kimaradt néhány helyszínt még útba ejtve.

Hogyan lehetsz részese az akciónak?

Mindig örömmel fogadják új önkéntesek csatlakozását, akik “gyűjtőpontként” segítenének az adományok gyűjtésében, vagy akár el is jönnének a négy napos angyaljárásra, Erdélybe. Akiknek erre nincs lehetőségük, tárgyi adományaikat a gyűjtőpontokon várják nagy szeretettel, pénzbeli támogatásukat pedig átutalás, vagy online fizetés formájában tudják fogadni (itt).

Miért a Mezőség?

Ez a mindig is vegyes lakosságú terület Erdély északi részén rengeteget adott a magyar kultúrának. Aki járt már táncházban, vagy hallgatott népzenét, azok számára ismerősen hangzanak a mezőségi falvak nevei. Magyarpalatka, Ördöngősfüzes, Mezőpanit, Magyarszovát, Pusztakamarás, Szék, Válaszút, Buza, Mezőbánd, Boncida, Cege és még hosszan sorolhatnánk. Mégsem ismerik igazán a Mezőséget, a turista útvonalak elkerülik, néhány faluhoz pedig a legközelebbi város is 40-50km. A dombokkal, tavakkal szabdalt, úthálózattal is csak bajosan rendelkező térség általában valahogy kimarad a jótékonysági akciókból. Nos, az alapítvány ott keressük fel a rászoruló magyarokat, akiknek a legtöbb esetben nem a csomag a legnagyobb ajándék (pedig ismerve a helyi kereseti viszonyokat, annak is komoly értéke van), hanem hogy valaki rájuk nyitja az ajtót és magyarul kíván Boldog Karácsonyt. Az egy-egy családnál, vagy magányosan élő nyugdíjasnál eltöltött idő az angyaloknak legalább akkora ajándék, mint a megajándékozottnak.

erdelyimagyarok.com

Címkék