Nem lesz drágább a fa, mint tavaly volt

Nem ártott a száraz nyár a fenyőknek: igaz, az idei „termésben” kevesebb a magas fa, annál több a sűrű – véli egy érdi árus és termesztő, aki szerint ebben az évben is a tavalyi méterárakkal kalkulálhatnak a vásárlók.

Hasonló tartalmaink:

 Ahogy már megszokhattuk, Miklós-napot követően megkezdődött a fenyővásár: egyre több árus pakolja ki portékáját üzlete elé, és válogathatunk ízlésünk, pénztárcánk vastagsága függvényében.

– Nagyon szépek a fák, terebélyesek. Ha nincs annyi eső, nem nyúlik a fenyő, inkább széltében nő. Ezért az idei kínálatra az a jellemző, hogy a fák nem olyan magasak, ám tömöttek, sűrűek – mutatott az általa árusított darabokra Kapuvári Zoltán, aki évek óta árusítja Érden a Zalában maga termesztette fenyőket.

– Ott ideális a klíma: nincs az a nagy forróság, és mindig párás a levegő, ezért olyan szépek a zalai fák. Ez azonban önmagában még nem elég: ha fel akarjuk venni a versenyt az importőrökkel, metszegetni és tápoldatozni is kell a fenyőket, hogy formásak, egészségesek, fényes levelűek legyenek – tette hozzá a szakember, megjegyezve: azért is érdemes termelőktől venni a fenyőt, mert ők frissen vágják, ellentétben külföldi társaikkal.

Hogy mennyire friss vagy száraz a fa, azt mi magunk is megállapíthatjuk: egyrészt a levelek színéből, másrészt abból, hogy a fát megrázva mennyire hullanak a tűlevelek. A frissesség mellett természetesen az ár sem mellékes.

– Nálunk az árak nem változtak tavaly óta: a lucnak 1200-1500 forint métere, a nordmanné 3000-4000 forint, az ezüstfenyőé 2500-3000 forint körül van, a minőségtől függően. Mivel a telepítést muszáj ritkítani, kivágunk másodosztályú fákat is, amelyeket olcsóbban adunk, és bizony nagy a kereslet ezek iránt is – tette hozzá Kapuvári Zoltán, aki szerint nem érdemes megvárni a választással az utolsó napokat, hiszen nem minden fajtából lesz utánpótlás, bár a legkelendőbb és legolcsóbb lucfenyőből több turnusban is szállítanak.

– Én minél hamarabb szeretem kiválasztani a fát – mondta egy, a nyitás napjának reggelén érkező vevő –, ilyenkor még bőven van miből válogatni. Mi a nagyobb, földön álló fát szeretjük, az unokák miatt, és nordmann fajtát vásárolunk – tette hozzá az idős úr.

Bármilyet is választanánk: a madzagtól, hálótól már a díszítés előtti napon szabadítsuk meg a fát, hogy ágai visszanyerjék eredeti formájukat. Érdemes olyan helyen vásárolnunk, ahol a fenyőt befaragják a talpba – így elkerülhetjük, hogy az otthoni nyiszatolás közben sérüljenek az ágak. Vagy a kezünk. Ha mégsem kérjük ezt a szolgáltatást, a fenyőt díszítésig állítsuk egy vödör vízbe, így tovább megőrzi majd frissességét a meleg szobában.

 

A gyökeres a nyerő?

Vannak, akik a gyökeres fákat keresik, igaz, ezek nagyobb odafigyelést igényelnek, mint vágott társaik. Ilyenekkel főleg kertészetekben találkozunk.

– A vevő mindig győződjön meg arról, hogy a fának megvan-e a gyökere. Azt szoktuk javasolni, hogy a nagyobb földlabdával rendelkező, kisebb fákat válasszák, hiszen azok nagyobb eséllyel élik túl a kiültetést – mondta kérdésünkre a 6-os főút mellett található kertészet szakembere, Tóth Imre. Ami az árakat illeti, kertészetükben idén 4500-8500 forintba kerül a gyökeres fenyő, akárcsak tavaly. Ez az ár nem is olyan sok egy olyan fáért, ami nemcsak a szobát, hanem a kertet is díszíti majd, de hogy csalódás ne érje a vásárlókat, érdemes betartani néhány szabályt.  Díszítés előtt a gyökeres fát egy hétig pince- vagy garázshőmérsékleten szoktatni kell a meleghez, és karácsony elteltével ugyanígy szabad csak kivinni. Amint az időjárás engedi, azonnal ki kell ültetni – hangoztatta a szakember.

Érdi Újság

Ádám Katalin

Címkék