Jönnek a szelektív kukák

Lezárult az a pályázati projekt, amelynek keretében 1,2 milliárd forint összértékben zajlottak eszközbeszerzések és fejlesztések az Érd és Térsége Hulladékgazdálkodási Társulás öt településén, Érden, Diósdon, Sóskúton, Tárnokon és Százhalombattán valósulnak meg. Érden rövidesen háztól viszik el a szelektív hulladékot.

Hasonló tartalmaink:

A projektzáró rendezvényen T. Mészáros András polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd dr. Bács István alpolgármester bemutatta a pályázati projektet. Az alpolgármester elmondta, hogy az önkormányzat évente 100 millió forinttal egészíti ki az ÉTH Nonprofit Kft. költségvetését, ez az összeg a fejlesztéseknek köszönhetően mérséklődhet a következő években. Többek között az új eszközök, köztük a 7 új  érdi hulladékgyűjtő autó beszerzése is nagyban hozzájárul majd ehhez. A projekt keretében a hatékonyabb hulladékkezelést támogató informatikai rendszer kiépítése is megtörténik.

Tárnokon a pályázat egy új gépjármű beszerzését jelentette és az informatikai rendszer kiépítését. Szolnoki Gábor polgármester példaértékűnek nevezete ezt a térségi összefogást.

Diósd is kapott új hulladékgyűjtő autót, valamint szelektív hulladékgyűjtő edényzet is jut a háztartásokba – ezt már Bogó László polgármester mondta.

Érden is minden háztartás kap új szelektív hulladékgyűjtő edényeket. Ezen kívül több mint 3000 komposzt ládát is szétosztanak a városban. dr. Bács István a projekt kapcsán a további feljlesztési tervekről is beszélt.

A szelektív hulladékgyűjtő edények átvételéről a társulási tanács dönt majd, erre várhatóan január közepén kerül sor, a további részletekről pedig tájékoztatják majd a lakosságot – tette hozzá az alpolgármester.

Would you like to replay the video?

A KEOP-1.1.1./C/13-2013-0018 számú projekt keretén belül az Érd és Térsége Szilárd Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás (Érd, Diósd, Sóskút, Tárnok, Százhalombatta) települési szilárdhulladék- gazdálkodási rendszerének eszközpark fejlesztése, informatikai korszerűsítése került megvalósításra. A projekt célja a környezetterhelés csökkentése a hazai jogszabályok és az uniós irányelvek figyelembe vételével.

A projektet a Magyar Állam és az Európai Unió vissza nem térítendő támogatásként 1.052.168.525,- Ft-tal támogatja, ami az elszámolható költségek 92,100000 % – át jelenti.A projekt keretén belül lehetőséget kapott a társulás új eszközök beszerzésére, ezáltal a hulladékgazdálkodás korszerűsítésére. A pályázat során beszerzett eszközök a társulás tagönkormányzatai között az alábbiak szerint oszlik meg:

Önkormányzat

Eszközök darabszám kimutatása (db)

Házi komposztáló

Gyűjtőedény (műanyag)

Gyűjtőedény (papír)

Gyűjtő

jármű

Homlok

rakodó

Elektromos targonca

Érd Megyei Jogú Város

3 400

23 230

23 230

5

1

1

Diósd Város

500

3 670

3 670

2

Sóskút Község

1 100

1 100

1 100

1

Százhalombatta Város

1

Tárnok Nagyközség

1

Összesen

5 000

28 000

28 000

10

1

1

 

2015. december 10-én teljesült az eszközök leszállítása. Minden település informatikai korszerűsítésben is részesült.

A pályázat tevékenységei között szerepelt a szemléletformálás is, mely keretében a társulás oktatási intézményeiben  hulladékgazdálkodási témájú rendezvények kerültek megtartásra. Ezáltal  több száz gyermekkel sikerült megismertetni az energia- és víztakarékosság fontosságát, illetve a szelektív hulladékgyűjtés módját, rendszerét és hasznosságát.

A projekt sikeres lezárása 2015. december 20.-án megtörtént, mely eredményeképp a társulást alkotó 5 település korszerű hulladékgazdálkodási rendszerrel büszkélkedhet.

 

Címkék