A fehér karácsony álom marad (?)

A fehér karácsony az az időjárási helyzet, melynek során december 24-én este több magyar nagyvárosban is hóréteg mérhető. Már a huszadik században is érzékelhető volt, hogy a fehér karácsony valószínűsége folyamatosan csökken az északi féltekén. Az 1901 és 2000 közötti időszakban a környéken mindössze 9 abszolút fehér karácsony volt, amikor december 24-én, 25-én és 26-án is havazott (OMSz – Éghajlati adatsor).

Hasonló tartalmaink:

A meteorológusok szerint ez a tendencia nem fog megfordulni, 2100-ra még a jelenleginél is ritkább lehet a fehér karácsony a klímaváltozás miatt. Ha a papírforma győz, akkor Érd központja karácsonykor is ezt az arcát mutatja:

Fotók: Boros Sándor

Ha valaki ma azt mondaná, hogy december 24-én hó fog szállingózni, vagy havas lesz a táj, az sokkal inkább vágyai kifejezése lenne, mintsem tudomány. És mindjárt eszünkbe is jut az örökzöld I’m dreaming of a white Christmas című dal. És valóban csak álmodhatunk a fehér karácsonyról?

Az elmúlt évek statisztikái azt mutatják, hogy a december elején mért viszonylagos hideget a hónap közepén melegedés váltja fel. Tavaly például egész tavaszias volt az idő karácsony táján, pedig a fehér karácsonyhoz két tényezőnek kell egyszerre teljesülnie: kell hozzá hideg és csapadék. Fagypont alatti hőmérséklet szükséges a körülbelül 1500 méteres vagy a feletti magasságban, ahol a csapadék képződik, és nulla fok alatt kell lennie a talajig vezető légrétegeknek is. A földfelszínen enyhe pluszt mérhetünk, attól még a hó megmarad, ez a hóember építése szempontjából ideális “tapadó” hó, ami csikorog a lábunk alatt. Amennyiben a talajon is fagypont alatti a hőmérséklet, az úgynevezett porhóval találkozunk, amit a szél könnyen felkap, megkeserítve a közlekedést például. De általánosságban elmondható, hogy Magyarországon szárazak a telek.

A kedvezőtlen statisztikák miatt még nem kell lemondanunk az idei fehér karácsonyról. Minden a 24-ét megelőző napokban fog eldőlni. Ha a felső légköri helyzet úgy alakul, hogy észak felől érkezik Magyarország fölé hideg levegő, ami ráadásul megfelelő mennyiségű nedvességet is hordoz, nagy esélye van havazásnak. Ha viszont a Földközi tenger felől déli, meleg légréteg áramlik fölénk, akár a tavalyihoz hasonló komoly pluszokat is mérhetünk.

Kövesse a Fehér karácsony valószínűségét az itt!

karacsonyitipp.com, omsz.hu, idokep.hu

Címkék