Vízkereszt

Január 6-a Vízkereszt ünnepe a nyugati keresztények számára. Az egyház elsősorban a napkeleti bölcseknek az újszülött Jézusnál tett látogatására emlékezik ezen a napon. A hagyományokhoz híven, az ünnepről egy szentmise keretében a Marianum Általános Iskolában is megemlékeztek.

Háromkirályok napjának is nevezik magát a vízkeresztet, és ez a karácsonyi ünnepkörnek a zárónapja (ezért is kell ezen a napon leszedni a karácsonyfát), illetve a farsangi időszaknak a kezdete. Ez zárja le a karácsonyi ünnepkört, aminek az volt a lényege, hogy ez legyen az elcsendesedés időszaka. Ez fordul meg farsang idején, amikor egy feje tetejére állított világgal találkozunk majd. Vízkereszthez igazán világi programok nem kapcsolódnak, sokkal fontosabb az ünnep vallási tartalma, világiasabb szokások inkább a farsanghoz kapcsolódnak. A vízkereszt a keleti egyházban Jézus születésének napja, viszont a nyugati egyházban több szokás is kapcsolódik hozzá. A legfontosabb a római katolikus hagyományban a vízszentelés (vagy házszentelés). Ez történhetett úgy, hogy a pap, a kántor, vagy a ministránsok házról házra jártak és megszentelték a házat, vagy úgy, hogy a templomban megszentelt vizet a hívek hazavitték és egy kitüntetett helyre, például a bejárati ajtó mellé tették. Ez végig is kísérte az embereket a bölcsőtől egészen a halálig, hiszen megöntözték vele az újszülött gyereket, a gyermekágyas asszonyt, az éppen esketésre váró menyasszonyt és vőlegényt, vagy éppen a haldoklót, hogy könnyítsenek a szenvedésein. A legfontosabb a víz gyógyító erejébe vetett hit, ami az ünnep nevében is megjelenik.

Would you like to replay the video?

Természetesen vízkereszthez is tartoznak időjárás jóslatok. Például ha vízkereszt napján csurog az eresz, vagy süt a nap, akkor hosszú lesz a tél, de ha hideg idő van, akkor hamar jön a tavasz.

Hasonló tartalmaink:
Címkék