Érden is átadták az első új személyi igazolványokat

Átadták az első új típusú, elektronikus személyazonosító igazolványt hétfőn a fővárosban. Az okmányt – amely már  az Érdi Kormányablakban is igényelhető – elektronikus aláírásra is lehet használni, valamint az a TAJ-kártya és az adóazonosító igazolvány funkcióit is ellátja – közölte T. Mészáros András polgármester, aki eheti sajtótájékoztatóján a Modern Városok Program legaktuálisabb részleteibe is beavatta az újságírókat.

Hasonló tartalmaink:

Az új személyazonosító igazolvány használatára az átállás fokozatosan történik. Azt a polgárok a jelenlegi iratuk érvényességének lejártára tekintettel vagy ettől függetlenül, most is kérhetik.

Az új okmányt január 4-től lehet igényelni, arról leolvashatók a jelenlegi személyi igazolványon látható adatok is, de emellett olyan magas biztonságú tárolóelemet (chipet) építettek bele, amely nyilvántartja a személyazonosító adatokat, az állampolgár döntésétől függően ujjnyomatukat (ezt 12 éven aluliak nem kérhetik), az elektronikus aláírás létrehozásához szükséges adatokat, továbbá a társadalombiztosítási és az adóazonosítási jelet is. A chip bővíthető további, a közigazgatási ügyintézéshez szükséges adatokkal is.

Az új okmányok érvényességi ideje a korábbi 10 év helyett 6 év, a 18 év alattiaknál 3 év. Az új személyi illetékmentes, a kiállítási határidő pedig a korábbi 20 napról 8 napra csökkent.
A Magyat Kultúra Napja tiszteletére Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata ünnepséget rendez 2016. január 22-én, pénteken 18 órától a Szepes Gyula Művelődési Központban. A Polgármester arra kérte az érdieket, hogy vegyenek részt minél többen az városi szintű programon. A központi ceremónián adják át a  Bella István és a Csuka Zoltándíjakat és az ”Így írok én…” irodalmi pályázat díjait is. Az ünnepi műsor vendége az érdi Körösi Iskola Avis Cantrix leánykara lesz. Ezt követően az „Átlátszó víz legyen…”címmel Joós Tamás és Hegyi Norbert közreműködésével Cseh Tamás emlékest kezdődik, mert január 22. Cseh Tamás születésnapja is, így ez alkalomból elevenítik fel a nagyszerű zenész munkásságát.

Would you like to replay the video?

Július 1-től államosítják a kéményseprést az országban. Az önkormányzatok maguk dönthetnek arról, hogy fenntartják a közszolgáltatási szerződésüket vagy áttérnek a hivatásos katasztrófavédelmi szerv általi szolgáltatásra. Ez azt jelenti, hogy ami eddig Érd feladata volt megyei jogú városként  helyben és Pest megyében, az az év közepétől állami kézben lesz, amennyiben holnap elfogadja a javaslatot Érd Megyei Jogú Város közgyűlése. A városvezető úgy fogalmazott, hogy a kéményseprési kötelezettség átadása a rezsicsökkentés jegyében zajlana, hiszen a nyártól évente két kéményseprést térítésmentesen vehetnének igénybe a háztartások.

T. Mészáros András beszámolt a “Modern Városok” program aktualitásairól is. A Polgármester arról tájékoztatta a sajtót, hogy a városnak év végén szinte az utolsó pillanatban sikerült megvásárolnia a Búvár-; Favágó-;Betonozó utca területén azokat az ingatlanokat, ahová a parkvárosi iskolát, az orvosi szobát és az egészségházat tervezik. A városvezető reményét fejezte ki, hogy 2018. szeptemberében már itt kezdhetik a tanévet a gyerekek.

Ugyancsak megvásárlásra került a téglagyár és környéke, melynek a fejlesztési lehetőségeit már vizsgálják. T. Mészáros András korábban fontos gazdasági intézkedésként aposztrofálta a területet, hiszen tervezik az ófalusi–Duna-parti gyógy- sport-, illetve kulturális turisztikai beruházását is.

Sajnálatát fejezte ki ugyanakkor a tervezett bíróság és ügyészség megépítésével kapcsolatban, mivel mindeddig egyik testület sem fejezte ki szándékát arról, hogy milyen épületre volna szükségük helyben. A Polgármester viszont feltétlenül szeretné meghallgatni a véleményüket, s olyan ingatlant felépíteni ami mind az ott dolgozók, mind pedig az oda betérők minden igényét kielégíti.

Végezetül a Polgármester arról tájékoztatott, hogy 2019-ben nagyszabású út- járda rekonstrukciót szeretnének végrehajtani az egész városban. A tervek szerint minden utat és utcát leaszfaltoznának, melyhez újabb kormányzati segítséget kérnének.

 

 

Címkék