A szoptatás ábécéje

Régóta köztudott, hogy a szoptatás az öröm forrása, mely különleges kötődést alakít ki az édesanya és kisbabája között. Azonban csak néhány éve kezdjük megérteni, hogy a szoptatás nemcsak a gyermek, hanem édesanyja egészsége szempontjából is rendkívül fontos. 

Hasonló tartalmaink:

Elsősorban a kismamák figyelmébe ajánljuk a következő beszélgetést, amelyben a szoptatásról lesz szó, amely egy kardinális kérdés, főleg az első babánál, ugyanis honnan lehet tudni, hogy elég anyatejhez jut-e a kisbaba vagy hogyan lehet biztosítani, hogy elegendő legyen a tej? Ilyen és ehhez hasonló tudnivalókról lesz szó a Várandósságra, szülésre, szoptatásra felkészítő tanfolyamon aktuálisan a Dr. Romics László Egészségügyi Intézményben.

Régen a nők úgy nőttek fel, hogy eltanulhatták a szoptatást a körülöttük lévő, gyermekeiket szoptató édesanyáktól. Ma felnőhet egy nő anélkül, hogy valaha is látott volna szoptató anyát. Ezért előfordulhat, hogy amikor neki születik gyermeke, keveset tud majd a szoptatásról. A szoptató édesanya tudása azonban még így is csak egy részét képezi az egésznek, mivel gyermeke is alakítani fogja a szoptatás menetét. Az újszülöttek egy része könnyedén elkezd szopni, míg másoknak időre, gyakorlatra és bátorításra van szükségük, hogy jól szopjanak.

Vannak édesanyák és babák, akiknek a szoptatás a kezdetektől könnyen megy, míg másoknak nehézségekkel kell megküzdeniük. A szoptatás leginkább az első hetekben jelent problémát. A lehetséges sok kérdés, aggódás és probléma ellenére a szoptatás a gyakorlattal egyre könnyebbé válik. Sok általános nehézség elkerülhető, ha tudjuk, mire számíthatunk.

Hallgassa meg Dr. Kun Judit orvos és szoptatási szaktanácsadóval készült interjúnkat, amelyet Ölvedi Réka készített az Érd FM 101.3 Napos oldal című műsorában!

Címkék