A Marianum diákjai is részt vesznek az országos vívótalálkozón

A Marianum Általános Iskola vívó diákjai is részt vesznek március 11-én Budapesten, a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban az I. Országos Suli Vívótalálko­zón. A több száz ifjú kardforgatót megmozgató rendezvényen nem csupán egymással mérkőzhetnek majd meg az utánpótlás leg­fiata­labb­jai, de lehetőségük lesz találkozni a sportág olimpiai és világbajnokaival is.

Hasonló tartalmaink:

Öt másik Pest megyei iskola ( a törökbálinti Zimándy Ignác Általános Iskola, a Biatorbágyi Általános Iskola, a sziget­szentmiklósi József Attila Általános Iskola, a Csonka János Műszaki és Szakképző Gimnázium és a halásztelki Bocskai István Református Oktatási Központ) mellett az érdi Marianum Általános Iskola vívó diákjai is részt vesznek március 11-én Budapesten, a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban az I. Országos Suli Vívótalálko­zón.

– Nem kevesebb, mint 35 olimpiai aranyérmünk és 64 világbajnoki címünk is jól mutatja, hogy hagyományosan vívónemzet a magyar. Ám minden hagyomány csak addig él, amíg valóban éltetik. Ezért is éreztük fontosnak, hogy felélesszük az iskolai vívás egykor nagy hagyományait Magyarországon – jelentette ki a Magyar Vívó Szövetség elnöke. Csampa Zsolt emlékeztetett rá, hogy a szövetség sulivívó programjának keretében a résztvevő csaknem 100 iskolának vívó-­felszereléseket adott a szövetség. Ezekben az állami és egyházi oktatási intézményekben az adott település vagy megye vívóegyesületeinek kiváló szakembereivel, edzőivel együttműködve, részben a tornaórák keretében, részben tanórán kívüli foglalkozásként indulhatott meg a vívásoktatás.

A közép-magyarországi régióban nem csak a fővárosban, de Pest megyében is számos általános és középiskolában tanulhatnak vívni a diákok. A helyi vívó­egyesü­le­tek, illetve vívószakosztályok közreműködésével a többi kö­zött Gödöllőn, Törökbálinton, Biatorbágyon, Szigetszentmiklóson, Veresegyházán, Érden és Ha­lász­­­­telken indulhatott meg az új vívófelszerelésekkel a vívásoktatás az elmúlt hónapokban. Csampa Zsolt hozzátette: a program eredményeként ma már az ország 95 iskolájá­ban, mintegy két és félezer vívó kisdiák jelenti az utánpótlást: a magyar vívás jövőjét.

Az országos programban résztvevő iskolák számára szervez hagyományteremtő szándékkal vívótalálkozót – az olimpiai kvalifikációt is jelentő, budapesti párbajtőr Grand-Prix előtt – a Magyar Vívó Szövetség 2016. március 11-én, pénteken Budapesten, a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban. A találkozóra mintegy 600 ifjú vívótanonc részvételét várják a szervezők az ország minden szegletéből. A legkisebbek tudáspróbán mutathatják majd meg, mit tudnak a páston, a nagyobbak pedig versenyszerűen vívhatnak meg egymással. Az ifjú vívóknak pedig a verseny izgalmain túl a legnagyobb élményt bizonyára azt jelenti majd, hogy a rendezvényen találkozhatnak és beszélgethetnek a sportág olimpiai és világbajnokaival is. A találkozót megelőző hetekben pedig a legismertebb vívóink bukkanhatnak fel a programban résztvevő általános iskolákban egy-egy tornaórán, hogy népszerűsítsék a vívást a fiatalok körében. Csampa Zsolt bízik benne, hogy a programmal még több diáknak sikerül kedvet csinálni ahhoz, hogy akár versenyszerűen, akár csak szabadidős tevékenységként, de elsajátítsák a legnemesebb sport, a vívás alapjait.

Képünk illusztráció.

Címkék