50 éves a Lukin László Alapfokú Művészeti Iskola

Jubileumi rendezvénysorozatot szervez 2016. március 11-én, 12-én és 18-án a Lukin László Alapfokú Művészeti Iskola alapításának 50. évfordulója alkalmából. A programokra a belépés ingyenes.

Hasonló tartalmaink:

Jubileumi rendezvénysorozattal ünnepli ötvenedik születésnapját a Lukin László művészeti iskola.

Elsőként a művésszé vált tanítványok tartanak koncertet, ezt egy regionális kamarazenei verseny követi, végül a fél évszázados múltat bemutató kiállítás, valamint a növendékek és a tanárok közös fellépése koronázza meg az évfordulót.

Az érdi zeneoktatás története ötven évnél is régebbre, 1954-re nyúlik vissza – tudtuk meg Stibló Annától, a Lukin László Alapfokú Művészeti Iskola vezetőjétől. Akkoriban még csak az abonyi zeneiskola kihelyezett tagozata működött Érden, a szép eredmények láttán azonban egyre több helyi diák szeretett volna zenét tanulni. Így az egykori Városi Tanács 1966-ban megalapította az önálló érdi zeneiskolát. Kezdetben az oktatást a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban és a művelődési központban oldották meg, de ezzel együtt a város általános iskoláit is folyamatosan járták a tanárok, azaz helybe vitték a zenei nevelést. Az intézmény végül a 70-es években megkapta a két Alsó utcai épületet, s máig itt tanulnak a zeneiskola növendékei; jelenleg 520 tanuló, akikkel 37 zenepedagógus foglalkozik – emelte ki az igazgató. Hozzátette: az elmúlt ötven esztendő rengeteg munkával és küzdelemmel telt, de megérte, hiszen az elért sikerek a diákoknak és tanáraiknak is sok örömet szereztek.

Számos megyei, országos és nemzetközi versenyen bizonyították, hogy ebben az iskolában magas szintű szakmai munka folyik, ráadásul ezek nemcsak a tanulók, tanáraik és az iskola sikerei voltak, hanem Érd jó hírét is elvitték mindenhová. Mindezt a számos rangos kitüntetés is igazolja. Ezek közül talán a legutóbbira a legbüszkébbek: a zeneiskolák minősítésében – az akkreditált tehetségpontról két lépcsőt ugorva – immár kiváló akkreditált tehetségpontként működhet a zeneiskola. Ráadásul a közelmúltban a helyi értéktárba is bekerült, vagyis Érdikum lett az intézmény.

Az iskola három jelentős zenei rendezvénnyel ünnepli meg jubileumot. Elsőként a művésszé vált egykori növendékek koncertjét élvezheti a közönség a Szepes Gyula Művelődési Központban március 11-én, 18 órai kezdettel. A programsorozat második nagy eseménye a Regionális kamarazenei verseny lesz, amely március 12-én, reggel 9 órakor veszi kezdetét a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban. Ezt a vetélkedőt 2000. óta megszervezik, de idén különleges lesz, mert nem egyének, hanem kamarazenei együttesek vetélkednek,csaknem százötven tanuló részvételével. Végül a jubileumot március 18-án este, egy nagyszabású, közös díszhangverseny koronázza meg a művelődési központ színháztermében.

Előtte 16.30-tól kiállítás nyílik a kultúrház előcsarnokában, amely a zeneiskola elmúlt 50 esztendejének jelentős eseményeit mutatja be.

Az eseményekről részletesebben hallgassa meg az igazgatóval: Stibló Annával készített riportunkat.

Címkék