Szén-monoxid-mérgezést kapott három ember Érden

Szén-monoxid-mérgezést szenvedett három ember szombat délután Érden, a Fehérvári út egyik családi házában.

Hasonló tartalmaink:

A város helyszínre érkező hivatásos tűzoltói gázkoncentrációt tudtak mérni a fürdőszobában működő gázkazán közelében, ezért a gázszolgáltató szakemberét is a helyszínre riasztották. A mentők a három sérültet kórházba szállítják.

Bár lassan véget ér a fűtésszezon nem árt tudni, hogy a házilag vagy rosszul bekötött kazáncsövek, a nem ellenőrzött, hibás cirkóberendezések és az eldugult kémények bajt okozhatnak. Csakúgy, mint az új, műanyag nyílászáróknak köszönhetően kialakuló rossz szellőzés miatt a színtelen, szagtalan, tehát a tünetek jelentkezéséig észrevehetetlen gáz, ami leszivárog a lakótérbe. Ha az ott alvók nem reagálnak időben a fejfájásra, influenzaszerű tünetekre, mert épp mélyen alszanak, vagy eszükbe sem jut a veszély, akkor egy idő után már nem is lesznek képesek védekezni a beinduló testi reakciók ellen.

A mérgező gáz megakadályozza, hogy megfelelő mennyiségű oxigénhez jussunk, és már egy százalékos koncentráció elég ahhoz, hogy ájulást okozzon. Ezért lenne különösen fontos, hogy ha már mi nem tudjuk időben észlelni érzékszerveinkkel a bajt, akkor beszerezzünk egy jó szén-monoxid-mérő készüléket – ennek ellenére a felmérések szerint a magyar háztartások háromnegyedéből ez még mindig hiányzik.

Címkék