Az utolsó szalmaszál

A 2016-os év a sportban a nyári, Rio de Janeiroban rendezett olimpia körül forog, az ötkarikás játékokra való kvalifikációhoz a súlyemelőknek az április 10. és 16. között a norvégiai Fördében rendezett Európa-bajnokság adja az utolsó esélyt.

Hasonló tartalmaink:

A norvégiai súlyemelő Európa-bajnokságon részt vesz a BKV Előre érdi súlyemelője, Jung Beáta, akinek története rendkívül érdekes, hiszen az Érdi Torna Club akrobatikus tornászaként kezdte el sportolói pályafutását. Néhány éve éles váltásként elkezdett ismerkedni a CrossFit nevű mozgásformával, amelynél jobbára különböző saját testsúlyos és fizikai erőt igénylő ügyességi feladatokkal edzette magát, de a CrossFit egyik eleme a súlyemelés, amely olyannyira jól ment Jung Beátának, hogy tavaly már a litvániai U23-as Európa-bajnokságon is részt vehetett. Mi több, 82 kilogrammos szakítással és 102 kilogrammos lökéssel az ötödik helyen végzett. A korosztályos kontinensviadal után az akrobatikus tornában szerzett országos bajnoki címe mellé súlyemelésben is hazánk legjobbja lett a tatabányai viadalon 69 kilogrammos kategóriában.

De ez csak a kezdet volt, hiszen elmondása szerint ő nem súlyemelő, hanem crossfitter, aki – amolyan mellékesként – súlyt is emelt.

Jung Beáta az elmúlt háromnegyed évben kezdett el komolyabban foglalkozni a súlyemeléssel, ami azt jelenti, hogy tanulmányai és a CrossFit mellett csinálta. Január óta az olimpiai edzőtáborral már sokkal inkább a súlyemelést helyezte előtérbe. A szakdolgozatát készítő érdi sportoló szerencsés helyzetben volt, hiszen több szabadideje jutott emellett a felkészülésre, amely olyan jól sikerült, hogy a Magyar Súlyemelő Szövetség számít rá a norvégiai Európa-bajnokságon.

„A nőknél nagyon kicsi az esély a kvótaszerzésre, így én ebben most nem is bízom, viszont esetemben, ha komolyra fordul a súlyemelés, akkor remélem, hogy sikerül felkészülnöm Tokióra.” – ismerette az esélyeket és személyes ambícióit Jung Beáta. „Az olimpia minden sportoló álma, én soha nem is gondoltam bele abba, hogy akár csak egy felkészülést végigcsináljak, épp ezért számomra hatalmas dolog, hogy lehetőség van akár már Tokióra való felkészülésre is. Erőteljesen gondolkodom rajta, hogy belevágok és keményen felkészülök és megadom az esély a súlyemelésnek, így magamnak, hogy kijussak az olimpiára.”

„Nagyon próbálnak meggyőzni a súlyemelők, hogy váltsak teljesen profilt és csak a súlyemelésre összpontosítsak, de még magam sem tudom, hogy mit szeretnék, emiatt át kell értékelnem a helyzetet.” – mondta Jung Beáta, azzal kapcsolatban, hogy mennyire tud két sportágra egyszerre koncentrálni.

Az Európa-bajnokságon már csak a csapatok tudnak kvótát szerezni, így ahhoz, hogy a magyarok ott legyenek a riói játékokon, mindenkinek jól kell szerepelnie, nem elegendő, ha csak egyikük szerepel jól.

„Az országnak minden versenyzőjét megfelelően kell felkészítenie, így mindegyikünk felkészülése hangsúlyos, de nekem viszont az az első, hogy saját magamból hozzam ki a legjobbamat, akkor pedig segítem a csapat érdekeit is.”

Az érdi súlyemelő elmondta, hogy az előnevezések alapján a tizenötödik hely környékére várja magát, de nem lesz csalódott, ha ennél előrébb végez, a célokat illetően megjegyezte, hogy a 200 kilogramm körüli összetett eredménnyel elégedett lenne, azaz 90 kg feletti szakítással és 105 kilogramm feletti lökéssel.

Jung Beáta április 14-én, csütörtökön áll rúdhoz, az előzetes ismeretek szerint 12 óra körül a norvégiai Fördéban rendezett Európa-bajnokság 69 kilogrammos kategóriájában.

Címkék