Kétszer annyi riasztást kapnak az Érdi Civil Állatmentők

Több mint 50 százalékkal megnőtt az elmúlt időszakban azoknak a riasztásoknak a száma, ami az Érdi Civil Állatmentőkhöz fut be a kutyák tavaszi tüzelési időszaka miatt.

Hasonló tartalmaink:

A legtöbb kutya a chipezésnek köszönhetően hazakerül, azonban a jelentősen megnövekedett szökések nagy terhet jelentenek az Érdi Civil Állatmentőknek, akik önkéntesként segítik az érdi és környékbeli állatokat és gazdikat.

Akárcsak más állatoknak, a kutyáknak is van nemzési ösztönük a fajfenntartás érdekében. A szukák csak az úgynevezett tüzelési időszak alatt termékenyíthetőek meg, amely kétszer van évente. A kanok egész évben termékenyek, és ha megtehetik, képesek nagy távolságot is megtenni, hogy partnert találjanak.

A tüzelés általában közel 3 hétig tart, ez alatt az idő alatt a szukák egyre vonzóbbakká válnak a kanok számára. A szuka magatartása változhat ebben a periódusban. Sokkal ingerlékenyebbé és nyugtalanabbá válik, de csak a második héten engedi közel magához a hímet. Kivétel erősíti a szabályt, így előfordulhat, hogy a szuka a tüzelésnek már az első vagy éppen csak az utolsó napján engedi magához a kant, ezért a tüzelés egész ideje alatt lehetetlenné kell tenni a számára, hogy kontaktusba kerülhessen kanokkal.

Az Érdi Civil Állatmentők elmondták, hogy sajnos még nem találtak fel olyan szert, amit teljesen hatékonyan lehetne használni annak érdekében, hogy a tüzelő szukák szagát ne érezzék meg a kanok. Az ivaros szuka kutyák 6 havonta vonzzák be a kan kutyákat, amikor tüzelnek -akár több kilométeres távolságból is.

Fontos a chip regisztrációja!

A kutyachip az állatvédelem egyik leghasznosabb találmánya, de sokan nem tudják, hogy mit sem ér, ha nincs regisztrálva. A rizsszem méretű chipet az állatorvos ülteti be a kutya bőre alá a nyakrészen és ő tudja regisztrálni is azt az állatvédő szervezetek rendszereiben.

Címkék