Mindenkit csípnek!

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén tavasszal is kullancsinvázióra számíthatunk. Az Érdi Civil Állatmentők arra figyelmeztetnek, hogy az elszaporodó kullancsok miatt ma már a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást (kullancs-encephalitist) és a Lyme-kórt nemcsak az erdőben, hanem szabadtéri parkokban is elkaphatják kedvenceink, ha nem védettek.

Hasonló tartalmaink:

Az enyhe telek hatására nagyon elszaporodtak a kullancsok Magyarországon. A kullancs okozta betegségek közül a legveszélyesebb az agyvelő- és agyhártyagyulladás, a leggyakoribb pedig Lyme-kór.

A várakozó kullancs az áldozat melegét és szagát érzékelve támad és akaszkodik fel az állatokra, emberekre. Nem szereti a fényt, ezért a ruha alá próbál bebújni. Leginkább a lágyabb bőrrészeket kedveli, mint az ágyék, hónalj, térdhajlat, törzs, de a hajas fejbőr is gyakori előfordulási helye. A kullancs ormányát a bőrbe előzetes érzéstelenítést követően szúrja be, az esetek többségében csak viszketést érzünk a csípés helyén.

Minél hamarabb távolítsuk el! A kullancsok egy része több súlyos betegséget terjeszthet, ezért minden kirándulás és szabadban töltött nap után alaposan át kell vizsgálni az egész testfelületet.

Az ebeknél a tavasztól őszig terjedő időszakban a kullancs elleni szerekkel való rendszeres kezelés javasolt. Ennek lehetséges módjairól és lehetőségeiről kérjen tájékoztatást az állatorvostól – hangsúlyozta Benke Gabriella, az Érdi Civil Állatmentők önkéntese. Erdős, bokros területeken való sétáltatás után a kutya testfelületének gondos átvizsgálása, a kullancsok mielőbbi eltávolítása (a kullancsot a bőrfelülethez minél közelebb, csipesszel megfogva, folyamatosan húzva), és a csípés helyének fertőtlenítése ajánlható. A betegség ellen kutyáknak adható védőoltás, ennek részleteiről kérjen tájékoztatást az állatorvostól.

Címkék