Lekerült a battai uszoda neve

Lemondott díszpolgári címéről és kérte a róla elnevezett uszoda átnevezését Kiss László volt alpolgármester Százhalombattán. A képviselő-testület mai rendkívüli ülésén elfogadta ezeket az indítványokat: törölte a díszpolgárok sorából a korábbi úszó szövetségi kapitányt és arról is döntött, hogy a jövőben Sportuszoda marad a róla elnevezett komplexum neve. A feliratot nem sokkal az ülés után eltávolították az épületről.

Hasonló tartalmaink:

Vezér Mihály polgármester arról tájékoztatta a sajtót, hogy tegnap kapta kézhez Kiss László fenti tartalmú levelét. Megkönnyebbült, hiszen a volt alpolgármester “elébe ment” a képviselő-testület várható döntésének. A történtek a város képviselőit is mélyen megrázták. Amikor felröppentek az első sajtóhírek az olimpikonokat kinevelő úszó edző 55 évvel ezelőtti súlyos bűncselekményéről és börtönbüntetéséről, kezdetben nem akarták elhinni, hogy mindez valóban úgy történt, amiként a média állította, és nem szerettek volna elhamarkodott döntést hozni. Ezért elhatározták, hogy mielőtt döntenének a díszpolgári címről és az uszodaátnevezésről, pontosabb megismerik a korabeli eseményeket. Az áldozat, Takáts Zsuzsanna tévényilatkozata, majd a további két áldozatra utaló hírek megjelenése azonban mindent megváltoztatott. Most úgy vélik, egy olyan megosztó személyiséget, amilyenné Kiss László vált, egyetlen település sem állíthat példaként a lakosság elé.

A polgármester azt is bejelentette, hogy ezzel az önkormányzat részéről lezártnak tekintik a Kiss László ügyet, és visszavonták korábbi, közvélemény-kutatásról szóló határozatukat is.

A 76 éves Kiss László, aki több mint két évtizede él Százhalombattán, a város iránti elkötelezettséggel magyarázta kérelmét, hogy vonják vissza 2009-ben adományozott díszpolgári címét. Indoklása szerint nem akarja, hogy személye továbbra is rossz fényt vessen a helyi közösségre.

Vezér Mihály beszámolt arról is, hogy Kiss László szerdán délelőtt ügyvédek jelenlétében találkozott korábbi áldozatával, Takáts Zsuzsannával Budapesten, és kérte, valamint meg is kapta az asszony megbocsátását.

A városvezető újságírói kérdésre elmondta: szerencsésebbnek tartotta volna, ha a korábbi alpolgármester előbb ismeri el tettét és teszi meg a megfelelő lépéseket, mert ezzel meg lehetett volna előzni a hathetes “vesszőfutást”, nem került volna a város újból negatív színben a média reflektorfényébe. Hozzátette: őket is megtévesztette a korábbi alpolgármester, nem ismerték a teljes igazságot az ügyében, ezért jóhiszeműen álltak hozzá.Kiemelte: messzemenően elítéli az erőszakot és az áldozatokkal érez együtt. Kiss László a rosszabbik utat választotta, amikor hallgatott és tagadott. Arra a kérdésre, hogy tudja-e, miként érzi most magát a volt szövetségi kapitány, úgy felelt: érthetően nagyon rosszul, hiszen több évtizedes kiváló szakmai munkája dőlt romba néhány nap alatt.

A sajtó először április elején írt arról, hogy Kiss László 21 évesen két úszótársával együtt csoportos nemi erőszakot követett el 1961-ben, amiért hároméves jogerős börtönbüntetésre ítélték 1962-ben, majd 21 hónap után szabadult.

(forrás:Százhalombattai Hírtükör)
Címkék