Szabadulás nélkül

2015. október 21-én nyílt meg Szabadulás nélkül címmel az érdi Magyar Földrajzi Múzeum állandó kiállítása, amely az Érd és környékéről 70 évvel ezelőtt a Szovjetunió kényszermunkatáboraiba elhurcolt mintegy háromezer ember sorsát dolgozza fel. A napokban ugyanezzel a címmel egy kötet jelent meg. 

Hasonló tartalmaink:

A tárlatot a Magyar Földrajzi Múzeum és a Csuka Zoltán Városi Könyvtár közösen rendezte, ugyanis mindkét intézménynek komoly anyagai, gyűjtései vannak az 1945. januárjában Érdről elhurcoltakról. Ebben a kiállításvezetőben helyi, országos és nemzetközi összefüggésekbe ágyazva mutatják be az elhurcoltak történelmi és személyes tragédiáját. Közülük sokan soha nem tértek vissza. Volt, akinek ez a málenkij robot, ez a „kis munka” kilenc év kényszermunkát jelentett a Szovjetunióban, és a hazatérők sem kaptak segítséget az átélt traumák feldolgozásához. A félelem és a hallgatás maradt osztályrészük… A kiállítás címe is erre a tényre utal.

A kötet első része az elhurcolás történelmi hátterét mutatja be, feltárva az események okait és következményeit. A második egység a hazatért bajtársak visszaemlékezéseiből szerkesztett szemelvényeket tartalmazza, így a történet életszerűen, személyes hangvételben elevenedik meg az olvasó előtt. Az események harmadik értelmezése az idővonal, amely a kötetet elfordítva válik áttekinthetővé. Ez a két jelképes sínpár között futó, szovjetunióbeli kényszermunkatáborok kilenc évtizednyi történetét felsorakoztató kronológia teszi teljessé a témára vonatkozó történelmi ismereteinket. Külön szín jelzi a szovjet, a magyar és a nemzetközi tényeket, eseményeket.

A szerzők őszintén remélik, hogy kiállításunk a méltó emlékezés tere, kötetük pedig a történelemtanárok és a téma iránt érdeklődők hasznos kézikönyve lesz.

Bumaska_r Felszabadulas_r kiallitas_r

Címkék