HPV oltás fiúknak is

Nemcsak lányok, hanem fiúk is igényelhetik az ingyenes HPV elleni védőoltást. A humán papillomavírus nemcsak a méhnyak, hanem a férfiak nemi szervének rákos megbetegedését is okozhatja.

Hasonló tartalmaink:

A humán papillomavírus (HPV) az egyik legelterjedtebb szexuális úton terjedő vírus, számtalan alfajjal, amelyek egy része a nyálkahártyát, másik része a bőrt támadja meg. Egyes vírustörzsek a nemi szervek, illetve a végbél tájékán, vagy a szájüreg, gége, nyelőcső környékén találhatók, és ezek rákos megbetegedését okozhatják.

– Hazánkban már elérhető az a kilenckomponensű védőoltás, amely a HPV kilenc típusa ellen véd. Tizenöt éves korig két védőoltás elegendő, efelett viszont már három szükséges a védettséghez – mondta lapunknak dr. Veres Judit gyermekorvos, az érdi oltóközpont vezetője.

Mint hozzáfűzte, a nemzeti oltóprogram keretében a tizennégy év alatti lányok ingyenesen kapják a védőoltást, igaz, nem a kilenc, hanem a két komponenst tartalmazót, amely a vírus két alfaja ellen nyújt védettséget.

– Az országos program a fiúkra nem terjed ki, az önkormányzat azonban felvállalta, hogy a fiúk védőoltásait is támogatja ebben az életkorban, vagyis ha a szülő kéri, az oltóanyag árát az önkormányzat megtéríti – hangsúlyozta Veres doktornő, aki úgy tudja: erről a lehetőségről a fiúk, illetve szüleik általában nem tudnak, így kevesen is élnek vele, pedig a HPV a férfi nemi szervek rákos elváltozásaiért is felelős lehet.

– A kilenckomponensű oltóanyagért ugyan fizetni kell, de az már nemcsak a HPV két, hanem kilenc agresszív típusával szemben nyújt védelmet. Egy vakcina 30 ezer forintba kerül, és életkortól függően két, illetve három oltás adja meg a szükséges védettséget, de aki már megkapta a kétkomponensű térítésmentes oltásait, azoknak elegendő egy darab kilenckomponensű vakcinát beadatnia – zárta szavait a doktornő.

Érdi Újság 

Ádám Katalin

Címkék