A Bolyai is határtalanul kirándulhatott

A Határtalanul program keretében az Érdi Bolyai János Általános Iskola 51 hetedikes diákja egy erdélyi tanulmányi kiránduláson vett részt május első hetében. Az utazást az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatta.

Hasonló tartalmaink:

Egyikük, Podmaniczky Réka (7. d) így idézi fel az öt nap eseményeit. „Mindannyian izgatottan vártuk már az indulás napját. A borongós idő nem szegte kedvünket, már csak azért sem, mert emeletes busszal utaztunk – ez mindenkinek tetszett. A határ átlépése után nem sokkal találkoztunk idegenvezetőnkkel, Tamás bácsival, aki a kirándulás alatt végigkalauzolt bennünket Erdély néhány nevezetes városán, és izgalmas túrákat is szervezett számunkra. Kaptunk tőle egy kis füzetet, amelyben a látottakhoz kapcsolódó érdekes feladatok voltak. Első megállónk Nagyvárad belvárosában volt. Megnéztük a szép, főként szecessziós stílusban épült épületeket, sétáltunk kicsit a Sebes-Körös partján. Ezt követően Körösfőn megcsodálhattuk a református templom festett kazettás mennyezetét és a templom díszítésére szolgáló gyönyörű varrottasokat. Utána szálláshelyünk felé vettük az irányt. Az első három éjszakát Gernyeszegen töltöttük, ahol vendéglátóink friss kürtöskaláccsal fogadtak minket.

A második nap kirándulós volt: elmentünk a Békás-szoroshoz, majd a Gyilkos-tóhoz. A gyönyörű látvány feledtette velünk a kissé hűvös időjárást.

Szerdán  Marosvásárhelyen jártunk, ahol egy kis városnézés után a helyi diákok körbevezettek minket a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban. Utána elmentünk a Bolyai Múzeumba, ahol sok érdekességet tudtunk meg a két matematikus életéről és munkásságáról. A Teleki Tékában különleges régi könyvekben és térképekben gyönyörködhettünk. Végül a marosvásárhelyi református temetőben megkoszorúztuk Bolyai Farkas és fia, János síremlékét. Délután már a szovátai  Medve-tó partján sétáltunk, és megkerestük a só sziklákat is.

Csütörtökön elköszöntünk kedves szállásadóinktól, és Tordára utaztunk. Először a híres tordai sóbányába ereszkedtünk le, ahol kipróbáltuk a visszhangot, megfigyeltük a kősó rétegződését és csónakáztunk a Mária Terézia tárnában kialakított tavon. Ezt követően a végigjártuk a gyönyörű Tordai hasadékot. A túra után Kolozsvárra utaztunk, ahol szintén a helyi diákok mutatták meg a város nevezetességeit. Izgalmas órákat töltöttünk el a kolozsvári gyerekekkel. Sok beszámolót hallottunk Magyarországon tett kirándulásaikról, és örömmel mesélték, mennyire szeretik a magyar irodalom sokszínűségét. Hallani lehetett a hangjukon, hogy büszkék a magyarságukra. Az utolsó éjszakát Kolozsváron a református kollégiumban töltöttük.Útban hazafelé végigjártuk a Sonkolyosi- szoros egyik tanösvényét, és megismerkedtünk a Szelek barlangjának történetével.

“A Határtalanul pályázat segített, hogy jobban megismerhessük a határon túli magyarság kultúráját. Nagyon hálásak vagyunk ezért a lehetőségért.”

 

Címkék