Határtalan élmények

Határtalan élményekben volt részük a Teleki iskola diákjainak, akik május végén öt napot töltöttek Horvátországban és Szerbiában. Az iskola pedagógusainak beszámolója.

Hasonló tartalmaink:

Vasárnap, 2018. május 27-én korán reggel indult el az Érdi Teleki Sámuel Általános Iskolából egy busznyi diák tanárok és felnőttek kíséretében a Határtalanul! pályázat keretében Horvátország és Szerbia felé.

Több órás buszozás után Szabadkán megtekintettük a Városháza szecessziós épületét, Csáth Géza emléktábláját és Kosztolányi Dezső szobrát. Csantavéren a Hunyadi János Általános Iskola diákjai és tanáraik vártak bennünket sütivel, üdítővel és egy rövid szellemi tornával.Ezt követte egy barátságos focimeccs, majd átadtuk ajándékainkat a gyerekeknek és az iskola könyvtárának.

Csantavér - közös foci

Közös focimeccs Csantavéren

 

A késő délutáni órákban érkeztünk meg Belgrádba. Itt sétáltunk a nándorfehérvári viadal helyszínén, a gyerekek csoportokat alkotva feladatokat oldottak meg, majd megkoszorúztuk Hunyadi János emlékkövét.

Hétfőn Zágrábban megismerkedtünk szent királyaink, László és István örökségével. Megnéztük többek között a zágrábi katedrálist, a Szent-Márk templomot, a Jellasics teret. A sétáló utcában az egyik erkélyen felfedeztünk egy hollós címert is, valamint megismerkedtünk a kravátli, azaz a nyakkendő történetével.

Kedden Abbáziát, Fiumét és Trsat várát ismertük meg. Végigsétáltunk a Lungomare sétányon, melyet a legszebbnek tartanak az Adrián. Megcsodáltuk a Monarchia idején épült gyönyörű szállodákat, a bencések által alapított Szent-Jakab templomot és a lenyűgöző Villa-Angiolinát. Fiume is bővelkedik magyar vonatkozásokban: a Hauszmann Alajos tervei alapján készült Kormányzói Palotában jelenleg kiállítás látható, a kikötő megépítése pedig Baross Gábor nevéhez fűződik, akinek megkoszorúztuk az emléktábláját.

 

Abbázia - tengerparti séta

Tengerparti séta Abbáziában

 

Szerdán Pulába indultunk, bár az amfiteátrum nem magyar vonatkozású, de úgy gondoltuk, nem lehet kihagyni. Ezután felkerestük a Mária menybemenetele székesegyházat, ahol a legenda szerint I. András magyar király fia, Salamon (1063-1074) nyugszik.

A pulai amfiteátrum

 

Hazafelé tartva először Varasd gyönyörű barokk palotái között sétáltunk.  Megnéztük az Erdődy várat, és mindenki megsimogatta a ferences templom előtt álló Grgur Ninski püspök cipőjét, ugyanis a legenda szerint, aki ezt teszi, jelesre vizsgázik bármilyen tantárgyból. Csáktornyán megkoszorúztuk Zrínyi Miklós emlékoszlopát és megnéztük a várat. Az esti órákban értünk Érdre.

Köszönjük az Emberi Erőforrások Minisztériumának, hogy 3 millió forinttal támogatta programunkat a Határtalanul! pályázat keretében,  hiszen sok diákunk nem juthatna el ezekre a szép helyekre, és nem láthatná a magyar történelmi emlékeket más módon. Az Érdi Tankerületi Központ munkatársainak is külön köszönet jár a szervezésben nyújtott segítségükért, amely nélkül nem valósulhatott volna meg programunk ilyen zökkenőmentesen.

(Fotók: Teleki iskola)

Címkék