A presztízsmeccs letudva

A magyar női kézilabda válogatott az ÉRD Arénában zárta Európa-bajnoki selejtezőjét, miután az 5. számú csoport hatodik, utolsó fordulójában Finnországot fogadta és verte 44–13-ra, ezzel a csoport első helyezettjeként jutott ki a decemberi, svédországi kontinensviadalra.

Hasonló tartalmaink:

A magyar keret az elmúlt időszakban alaposan megváltozott, 2015. november 10-én játszották az első találkozójukat a felek Finnországban, akkor a magyar csapatot a dániai világbajnokság után a szövetségi kapitányi posztról leköszönő Németh András vezette a magyarokat. Az akkori kapitányt egy ideiglenes megoldás követte, a Magyar Kézilabda Szövetség a Győri Audi ETO KC-t irányító Ambros Martínt és az FTC-Rail Cargo Hungaria trénerét, Elek Gábort nevezte ki hátralévő négy Eb-selejtező mérkőzésre.

A kapitányok alaposan átváltoztatták a keretet, a novemberi találkozóhoz képest nyolcan (!) nem voltak a keretben, igaz Korsós Dorina, Bódi Bernadett és Tomori Zsuzsanna sérülés miatt, valamint Szamoránsky Piroska várandósság miatt nem a válogatott tagja. A többi négy játékosnak, Bulath Anitának, Mayer Szabinának, Planéta Szimonettának, illetve Kovacsicz Mónikának nem szavaztak bizalmat. Megjegyzendő, hogy a novemberi keretben az ÉRD csapatának csupán egy játékosa volt a bő keretben, de Janurik Kingát végül nem vetette be Németh András, míg a váltás után Kisfaludy Anett és Klivinyi Kinga is bekerült.

A finneknél is nagy volt a játékosmozgás a válogatottban, a novemberi meccsen hét gólig jutó Pamela Degerman mellett még öt változás volt a keretben.

Az ideiglenes szövetségi kapitányi pozíció viszont a finnek elleni meccsel ért véget, hiszen Martínt és Eleket a lengyelek eddigi kapitánya, Kim Rasmussen váltja a kispadon.

A magyar női kézilabda válogatott már a szerdai Szlovákia elleni idegenbeli, 32–23-as sikerével biztosan kijutott az Európa-bajnokságra, ám a lengyelek időközben legyőzték a szlovákokat, így a mostani találkozón a gólarány sem volt mindegy, Szucsánszki Zitáéknak a csoportelsőséghez öt góllal kellett nyerniük, ez pedig már a tizedik percben megvolt, amikor 5–0 volt az állás.

A mieink keretéből ezúttal a kapus, Kiss Éva, illetve a jobbátlövő, Hornyák Dóra maradt ki, helyükre az MTK beállója, Dakos Noémi és a váci kapus, Bíró Blanka került.

Ha van jó kezdés, akkor ez még azt is felülmúlja, hiszen az első hét magyar gólra nem volt válasza a skandinávoknak, akik ekkor már kétszer is időt kértek. Janurik Kinga első gólját a 16. percben kapta, amikor Hilli volt eredményes, de négy perccel később, a 19. percben már 12–1-re (!) vezetett a magyar csapat, amely a félidő felénél sort cserélt.

Nem volt semmiféle nyomás, semmi aggodalom, helyette a dinamika és a szórakoztatás dominált. A félidő kétharmadánál már el kellett kezdeni kutatni, hogy melyik volt a magyar csapat eddigi legnagyobb győzelme, mert úgy nézett ki, hogy meg lesz döntve. A szünetre tizenhat gólos magyar előnnyel, 21–5-tel vonultak a csapatok.

A második játékrészben Janurik Kinga helyét Bíró Blanka vette át, bár tulajdonképpen mi hiányoltuk, hogy mikor áll be egy mezőnyjátékos, mert valószínűleg ő is kimagasló százalékkal védett volna, merthogy a finn lövések erőtlenek és pontatlanok voltak. A mieink pedig végig koncentráltak és látható volt, hogy élvezték a levezetőedzést, merthogy a bajnoki szezon után, de még a nyári pihenő előtt túl kellett lenni ezen a találkozón.

Az 51. percben Klivinyi Kinga góljával már harminc (!) volt közte, 38–8. A magyar csapat egy presztízsmeccset játszott, amelyet végül 44–13-ra nyert meg. Janurik Kinga tizenkét védést mutatott be egy félidő alatt, míg Klivinyi Kinga nagyjából harminc perc játék alatt négy gólt lőtt öt lövésből, Kisfaludy Anett egyszer volt eredményes.

0605_kezi_4

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
5. CSOPORT, 6. FORDULÓ

MAGYARORSZÁG–FINNORSZÁG 44–13 (21–5)
Érd Aréna, 1200
 néző. Vezette: Alijev, Aghakisijev (azeriek)
MAGYARORSZÁG: JANURIK – LUKÁCS V. 6, Kovács Anna 5 (1), Szucsánszki 3, Kisfaludy 1, Zácsik 4, Schatzl 2. Csere: BÍRÓ (kapus), Szekeres 1, KOVACSICS 5 (1), Orbán Adrienn 4, Mészáros R., Klivinyi 4, Erdősi 3, TRISCSUK 4 (1), Dakos 2. Szövetségi kapitány: Ambros Martín, Elek Gábor
FINNORSZÁG: Koskinen – Näräkkä, Lillqvist, Hilli 2, CAINBERG 5, Genberg, A. LINDHOLM 3.Csere: Back (kapus), Holopainen 1, A. Roos, Väyrynen, Kulju 1, Harri, Rehnberg 1, Lassinharju, Pettersson. Szövetségi kapitány: Jan Hagman
Az eredmény alakulása: 12. perc: 7–0. 19. p.: 12–1. 25. p.: 16–5. 39. p.: 29–7. 52. p.: 39–9.
Kiállítások: 8, ill. 4 perc
Hétméteresek: 4/3, ill. –

MESTERMÉRLEG
Ambros Martín: 
– Csodálatos befejezése volt ez a meccs a válogatottbeli munkánknak. Tudtuk, hogy megnyerjük a meccset. Azon voltunk, hogy a lányok élvezzék a játékot és kiszolgáljuk a szurkolókat, mindenki jól érezze magát. Örülünk, hogy sikerült megnyerni a csoportot.
Jan Hagman: 
– Magyarország a világ legjobbjai közé tartozik, mi minden percben harcoltunk, de a magyarok ezúttal túl jók voltak hozzánk képest. Sok sikert kívánunk nekik a jövőben. Nekünk ez a kvalifikációs sorozat remek fejlődési lehetőség volt, folytatjuk a munkát.

 

Korábban játszották:

Az 5. számú csoportban:

Lengyelország – Szlovákia 28–25

 

2. csoport:

Ugyan már mindegy volt a szerb válogatottnak, hogy mit játszik, mert a magyarokhoz hasonlóan már a hétközi fordulóban kijutott a decemberi kontinensviadalra, ám a mieinkhez hasonlóan a déli szomszédnak is le kellett játszania meccsét. Az ÉRD jobbszélsője, Katarina Krpezs-Slezák csapatkapitánya volt válogatottjának, melyben ismét hétszer volt eredményes.

Szerbia – Olaszország 36–18 (21–10)

Legjobb dobók: Krpezs-Slezák 7, Djokovics, Obradovics, Zsivkovics 5–5, ill. Gheorghe 6, Fanton 3.

 

Montenegró még csütörtökön 27–21-re legyőzte Macedóniát, amellyel eldőlt, hogy Andjela Bulatovicsék is kijutottak az Eb-re, hiszen a 4. csoportban a horvátok mögött állnak, s ugyan még hátravan egy szlovénok elleni hazai meccs, ha ott kikapnak, akkor legjobb csoportharmadikként lesznek ott Svédországban.

AZ EURÓPA-BAJNOKSÁG MEZŐNYE:
MAGYARORSZÁG, Svédország (házigazda), Norvégia, Románia, Szerbia, Csehország, Hollandia, Spanyolország, Montenegró, Horvátország, Lengyelország, Oroszország, Dánia, Franciaország, Németország, valamint Fehéroroszország vagy Szlovénia

A svédországi Európa-bajnokság sorsolását június 10-én tartják Göteborgban.

Fotók: MKSZ/Kovács Anikó

Címkék