Ki szeretne űrhajós lenni?

Gyermekkorában még a repülés sem vonzotta, később mégis a világűrt is megjárta. Az első magyar űrhajóst, Farkas Bertalant látták vendégül a minap az Érdligeti Általános Iskolában, aki egykori élményeiről és a csillagászat szépségeiről tartott előadást a diákoknak.

Hasonló tartalmaink:

Űrutazásának harminchatodik évfordulóját ünnepelte a napokban Farkas Bertalan, aki – mint elmondta – mióta visszatért a világűrből rendszeresen tart előadásokat Magyarországon és külföldön egyaránt.

Az egykori asztronauta elmondta, nagyon örül ezeknek a felkéréseknek, főleg amikor meghallja a választ arra a kérdésre, hogy ki szeretne űrhajós lenni.

Az eredetileg vadászpilóta Farkas Bertalant 1977-ben választották ki, mint lehetséges űrhajós, majd több éves felkészülés után, 1980. május 26-a és június 3-a között egy hetet tölthetett a világűrben. Ennek kapcsán elárulta, noha örül az újabb és újabb generációk űrutazás iránti lelkesedésének, de saját példájából tudja, hogy ez többség számára manapság még csak álom.

Farkas Bertalan hozzátette, az emberiség a különböző tudományterületek fejlődésétől kezdve, a hétköznapi életünkben használt tárgyakig ugyan sokat köszönhet az űrkutatásnak, de közben saját bolygónkról sem szabad elfeledkeznünk. Mint akinek része volt az élményben, hogy láthatta a Földet fentről, úgy érzi, előadásainak egyik fő üzenete az, hogy felhívja a figyelmet a természet megóvásának a fontosságára.

Címkék