Engedélyt kaptak az érdi kutak

Megkapta a vízjogi üzemeltetési engedélyt a hideg és a meleg vizes kút is Érd Ófaluban. Hamarosan elkezdik a felújítást és az Érdi Napokon már a felújított új artézi kútból fogyaszthatnak az érdiek, közölte T. Mészáros András polgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján. 

Hasonló tartalmaink:

A Molnár utcában található hideg és meleg vizes kutak látják el az ófalusi vízvételező helyet. A Thermál Hotel bezárása óta a meleg víz nem folyik, éppen ezért a polgármester nagy örömmel számolt be arról, hogy az elmúlt egy évben nem csak a Téglagyári Völgy területét tudta megvásárolni a város, hanem az ófalusi kutak üzemeltetési jogait is meg tudták szerezni.

A kút kálváriája tavaly márciusban kezdődött, amikor a Termál Hotelt üzemeltető Atomium Kft. a fürdőkomplexum gyógyvízellátását biztosító meleg vizes (B-60, „Attila-kút”) és hideg vizes (B-61, „Minaret-kút”) termálkutakat elzárta. Ennek következtében a fürdővel közvetlenül szomszédos önkormányzati telken található közkifolyó vízellátása is szünetelt, mivel azok gyógyvízzel való folyamatos ellátása a fürdőn keresztül történt.

A termál fürdő üzemeltetéséhez napi 700 köbméter vizet használtak fel. Ebből nagyjából 20 köbméternyi ment a kútba, a többi a medencék feltöltésére szolgált. Így, mikor a hotel bezárt, és a szivattyúkat leállították, nem kapott ellátást a közkút sem.

Jó hír, hogy mostanra Érd Megyei Jogú Városnál van a a vízjogi üzemeltetési engedély, húzta alá a polgármester. A jövőben azonban meg kell oldani még a Thermál Hotel kérdését, és meg kell oldani a vízelvezetés kérdéseit is.

Az artézi kút felújítása viszont heteken belül elkezdődik. A 210 méter mély kút újrafúrására 60 millió forint áll rendelkezésre, ami várhatóan elegendő lesz a kútház és a környék átalakítására is. A tervek már megvannak: pár esztendeje egy jótékonysági hangversenyt rendeztek Érden, melynek bevételét, 800 ezer forintot, a tervek elkészíttetésére kívántak fordítani a szervezők. Erre nem volt szükség, mivel a terveket ingyen megkapta a város, így most ezt az összeget is felújításra fordítják.

A polgármester reményét fejezte ki, hogy ősszel az Érdi Napokon már a felújított artézi kútból ihatnak az érdiek.

Címkék