Újrafúrják a meleg vizes kutat Ófaluban

Hamarosan megkezdődik a meleg vizes kút újrafúrása Ófaluban; a kivitelezők már felvonultak a munkaterületre – jelentette be T. Mészáros András szerda délutáni sajtótájékoztatóján. A polgármester elmondta: egy közel ezer méter mély kutat kell fúrni, ami hatalmas munka lesz, és várhatóan őszre fejeződik majd be.

Hasonló tartalmaink:

Azon vagyunk, hogy a munkavégzés minél kisebb zajjal, kellemetlenséggel járjon, de az újrafúrást muszáj elvégezni: a termálvíz olyan kincse Érdnek, amelyről nem mondhatunk le – hangsúlyozta a polgármester, aki elmondta azt is: az újrafúrásra azért van szükség, mert egy 2015-ös szakvélemény szerint a kút vize folyamatosan fogy, a csővezeték elkopott, bizonyos helyeken erősen korrodált, egyes jelek pedig szűrőszakadásra utalnak – a kútba homok is került.
–  Az, hogy ilyen állapotba került a kút, nem az önkormányzat felelőssége, hiszen nem mi üzemeltettük; 2015-ben tudtuk csak bérbe venni, ezt követően pedig az üzemeltetés jogát megszerezni, a hideg vizes kútéval együtt. Ekkor mind a hideg, mind a meleg vizes kút nagyon rossz állapotban volt. A hideg vizest azóta már újrafúrtuk, olyan területen, ami önkormányzati tulajdonban van, és felújítottuk a vízvétel helyét is. Hasonlóképp szeretnénk megújítani a téglagyári – szintén önkormányzati – területen, a Molnár utca felé eső részen a meleg vizes kutat is, hogy a későbbiekben rendelkezésre álljon, hiszen szeretnénk továbbfejleszteni Ófalu idegenforgalmát, és a jövőben strandot, szállodát építeni e területen – hangsúlyozta a polgármester.

Érdemes még tudni, hogy bár az önkormányzat fúratja a kutat, a benne feltörő víz állami tulajdon.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

És ha már víz: esőzésekről, és a sok csapadék következményeiről is szót ejtett a polgármester, aki hangsúlyozta: nemcsak a lakosságnak okoznak kellemetlenséget az elöntések, hanem a városban zajló munkálatokat is hátráltatják. Hozzáfűzte: felkérte az illetékeseket, hogy gyorsítsák a csapadékvíz-elvezetési munkálatokat. Mint kiemelte, erre megvan a forrás, ahogy tizenegy városi csomópont kialakítására, biztonságossá tételére is – ez utóbbiak közbeszerzése most indul el.

– Ha a közbeszerzés sikeres lesz, már idén megkezdődhetnek a munkák, igaz, a dandárjuk jövőre marad. Országgyűlési képviselőnkkel továbbra is azon dolgozunk, hogy a mintegy háromszáz kilométernyi földes lakóút felújításához szükséges hatalmas összeget is megszerezzük. Azon vagyunk, hogy minél hamarabb Érdre kerüljön a tervezéshez, majd a kivitelezéshez szükséges forrás – tette hozzá T. Mészáros András.

Az útépítésekkel kapcsolatban a polgármester elmondta még, hogy a Modern Városok Program keretében már rendelkezésre álló összeget nem fordíthatják a lakóutak felújítására, hiszen e forrásokat célzottan, intézmény-, közszolgáltatás- és gazdaságfejlesztési beruházásokra irányozták elő.

– Ahogy említettem, a csomópontok biztonságossá tételére, a felszínivíz-elvezetés megoldására megvan a forrás, és először ezeket a munkálatokat kell elvégezni, hogy lakóútjainkat később biztonságban tudjuk – hangsúlyozta.

Fotó: Antunovits Antal önkormányzati képviselő Facebook-oldala

Címkék