Főzzünk együtt Szent Iván éjjelén!

Június 25-én Szent Iván-éji civil piknik lesz Érden, az ófalusi Duna-parton.  A különleges esemény alkalmából főzőverseny is lesz, amire az érdi civil szervezetek, egyesületek, intézmények, családokat és baráti társaságok a helyszínen nevezhetnek be. 

Hasonló tartalmaink:

Az év legrövidebb éjszakáján a nyári napfordulót ünnepeljük. A régiek hiedelme szerint varázslatos éjszaka ez, amikor szinte bármi megtörténhet, a kívánságok teljesülhetnek. A néphagyományokhoz illően – világszerte – örömtüzeket gyújtanak, melyeknek csodás erőt tulajdonítanak.

A Szent Iván naphoz fűződő hiedelmek és szokások egyrészt a szomszédos népektől, másrészt egyházi közvetítéssel kerültek hozzánk. A magyar szokások szerint régen a június hónapot is Szent Iván havának nevezték. A nyárközépi tűzgyújtást, illetve a tűzcsóvák forgatását – népies nevén lobogózást – a történelmi Magyarország egyes területein, főleg Nyitra megyében Szent Iván napi dalok éneklése kísérte.

A tűz körül álló asszonyok különféle illatos füveket, virágokat füstöltek, s ezeket később fürdők készítéséhez használták fel. Szerelmi praktikák és jóslások is fűződnek e naphoz. A szalmából és a többféle fából megrakott tűz fölött a hagyomány szerint a lányok átugráltak, amíg a fiúk azt figyelték, ki mozog közülük a legtetszetősebben. Az ugrások magasságából és irányából persze sokféle jövendölést lehetett kiolvasni.

Érden az Érd-Ófalusi Pincetulajdonosok Egyesülete és a Szepes Gyula Művelődési Központ szervezésében Érd-Ófaluban, a Molnár utca végén lévő Duna-parti szakaszon rendezik meg a Szent Iván-éji pikniket június 25-én 13 órától.A pikniken részt vevőket színpadi programok szórakoztatják, este a Kiss Company zenél és nem marad el a hagyományos Szent Iván-éji TŰZUGRÁS sem.

A főzőversenyre nevezőknek az ételeket 13 órától 17 óráig kell elkészíteni, majd a hozzáértő zsűri értékeli a gulyásokat és 18 órakor hirdetnek eredményt. Nagyon fontos, hogy a helyszínen bárki csatlakozhat a főzőversenyhez! A főzéshez szükséges kellékeket és alapanyagokat a csapatoknak kell biztosítaniuk. A szervezők azt kérik, hogy amennyiben lehetséges, úgy gázzsámollyal oldják meg a résztvevők a főzést!

Címkék