Látta már az őstulok borjút?

Pár napja jött világra a Budakeszi Vadaspark legújabb lakója, a kis őstulok borjú. A kis őstulok és a napokban született féltestvére az őstulok kifutón tekinthetők meg a Budakeszi Vadasparkban, ahova érdi lakcímkártyával kedvezményesen lehet belépőjegyet váltani.

Hasonló tartalmaink:

A kutatók barlangrajzokra és korabeli leírásokra hagyatkozva tettek kísérletet arra, hogy a 17. században kihalt őstulkot rekonstruálják. Feltámasztásának fő célja az lenne, hogy Európa vad ökoszisztémáit benépesítsék, hogy a vadonban újra létezzenek a marhák egykori ősei, párhuzamosan élve a háziasított fajtákkal. Az őstulkok feltámasztásába először az 1920-as években a Heck testvérek vágtak bele. Primitív jelleget hordozó, ősi fajok keresztezésével több évtizedes munka során sikerült egy küllemre meglehetősen hasonló fajt előállítani, bár méreteiben még mindig elmaradt az őstulokhoz képest, így a 20. században számos újabb feltámasztási kísérlet vette kezdetét, mint például a Tauros program, vagy az Uruz projekt. Ezek a programok nem a Heck marhát tenyésztették tovább, hanem különböző fajták pároztatásával igyekeztek őstulkot előállítani. A célhoz legközelebb jelenleg talán a Hortobágyi Nemzeti Park területén, 1997-ben a Pentezugban létrehozott minimális emberi beavatkozást igénylő rezervátumban folyó tenyésztési program áll. A rekonstruált őstulok jelenleg is szelektálás alatt áll Hortobágyon.

Az őstulok a párosujjú patások rendjébe, tülkösszarvúak családjába tartozó kihalt faj. Minden ma élő szarvasmarha-fajta őse. A hímeket bikának, a nőstényeket tehénnek, a szaporulatot borjúnak nevezik. Európa legnagyobb növényevője lehetett. 155-180 cm marmagassága, 700-1500 kg súlya, 80 cm-t is meghaladó szarva jóval meghaladja a ma élő legnagyobb bölények méreteit is. A nemek közti különbség nem csak a test és a szarvak méretbeli eltéréseiben mutatkozik meg, a szőr színe is jelentős különbséget mutat. Mindkét nemnél megfigyelhető az orr körvonalát követő fehér folt.

vadaspark-budakeszi.hu, fotó: Surányi Linda, Budakeszi Vadaspark

Címkék