Előzze meg a vihar okozta károkat!

A vihar által okozott károk csökkentésének legfontosabb eleme a tájékozódás. Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyes időjárási viszonyok kialakulásának esetén, azok valószínűségének és mértékének függvényében figyelmeztetéseket, valamint riasztásokat ad ki. Ezeknek az információknak a lakossághoz történő eljuttatását a katasztrófavédelem is segíti. A riasztások híre megjelenik az ingyenesen elérhető, bármelyik okostelefonra vagy táblagépre letölthető és személyre szabható VÉSZ alkalmazáson.

Hasonló tartalmaink:

Amikor már ismert, hogy hol és milyen veszély várható, meg lehet tenni a szükséges óvintézkedéseket. Alapvetően három veszélyes meteorológiai jelenségre vezethetők vissza a nyári viharok okozta káresetek: ezek az erős szél, a hirtelen lezúduló jelentős mennyiségű csapadék, valamint a villámcsapás. Az alábbi lépésekkel lehet elejét venni, vagy csökkenteni a károkat:

  • Zárjuk el, vagy rögzítsük a kertben, erkélyen található tárgyakat, hogy a szél azokban  vagy azokat felkapva ne okozzon kárt!
  •  Lehetőség szerint ne parkoljunk gépjárművünkkel fa alá!
  • Jelentős mennyiségű csapadék esetén áramtalanítsuk a pincét és a szuterénben található helyiségeket, ezekből az épületrészekből vigyük biztonságos helyre háziállatainkat és ingóságainkat!
  • A patakok és kisebb vízfolyások rövid idő alatt veszélyesen megáradhatnak, ne tartózkodjunk a közvetlen közelükben és ne próbáljunk meg átkelni rajtuk!
  • A nagy mennyiségű csapadék minden közlekedési ágazatban fennakadásokat és késéseket okozhat, az utakon és aluljárókban összegyűlt vízben elakadhatnak a gépjárművek. Kerüljük el ezeket az útszakaszokat!
  • A villámcsapás hatásai ellen villámhárítóval és az elektromos hálózatba kötött túlfeszültség elleni védelemmel tudunk védekezni!
  • Baj esetén hívjuk a 112-es segélyhívó számot!

Vihar idején a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba tömegesen érkeznek a bejelentések. A tűzoltók súlyosságuk alapján sorrendet állítanak fel és a legkritikusabb helyszíneken kezdik meg a munkát. Amennyiben a bejelentett kárt időközben sikerült saját erőből felszámolni, ennek tényét is be kell jelenteni, hiszen így a valós, még megoldásra váró esetekhez gyorsabban mehet a tűzoltói segítség. A saját ingatlanon kidőlt, semmilyen veszélyt nem jelentő fákat  vagy leszakadt nagyobb faágakat – amennyiben ez biztonságosan megoldható – magunk is feldarabolhatjuk, eltávolíthatjuk.

katasztrofavedelem.hu, fotó: hirpress.hu

Címkék