Lesújtott a vihar a Gárdonyi iskolára

Megkezdődött a kárfelmérés és a takarítás a Gárdonyi iskolában. Az épület lemeztetejét leszakította a tegnap esti orkánerejű szél:  mint Pintérné Bernyó Piroska intézményvezetőtől megtudtuk, a tető egyharmadát – a Gárdonyi utca felé eső rész felét, és a plébánia felőli rész szintén felét – repítette le a vihar. FRISSÍTVE Sárközi Márta tankerületi igazgató szavaival.

Hasonló tartalmaink:

FRISSÍTÉS:

Sárközi Márta tankerületi igazgató szerda délelőtt megköszönte az Érdi Ifjúsági Önkormányzat felajánlását.
– Nemes gesztus és főként példaértékű, hogy azonnal mellénk állnak a fiatalok, pedig még nem tudjuk mekkora a keletkezett kár, mert azt jelen pillanatban is vizsgálják a szakértők. Egy biztos, hogy szeptember 3-án meg fogjuk tartani a tanévnyitót, és a hiba elhárításhoz szükséges összeget is biztosítani fogjuk. Még egyszer szeretném megköszönni az Ifjúsági Önkormányzatnak a felajánlást, ugyanakkor azt kérem tőlük, hogy ne térjenek el az eredeti terveiktől és fordítsák a megmaradt pénzüket Érd diákjainak javára – mondta az ÉrdMost.hu-nak Sárközi Márta.

*****

Áram még szerda délelőtt sem volt az iskolában: előbb ellenőrzik a hálózatot, elhárítják a balesetveszélyt, és csak ezt követően állítják helyre az áramellátást. A második emeleten  három tanterem beázott, és a víz az álmennyezeten és az armatúrákon keresztül továbbfolyt az első emeletre is, ahol szintén több tanteremben, illetve a folyosón kárt okozott.

– Első teendőnk  a szellőztetés és a takarítás így szerda reggel. Hogy a bútorzat mennyire sérült, azt még nem tudjuk, az nagy szerencse, hogy sem az informatikateremben és a szerverszobában, sem a már megérkezett tankönyvekben nem esett kár – mondta tudósítónknak az intézményvezető.

– A kár az iskola sarokrészét érinti, egymás felett két-három termet, valamint a folyosót. Így bízom benne, hogy a tanévkezdésig hátralévő két és fél hét elég lesz arra, hogy az elektronikai részt és a legszükségesebb javítási feladatokat el tudjuk végezni. A szülők már jelezték, hogy jönnének segíteni; a szülői szervezet elnökével megbeszéltük, hogy amint már tudjuk, mit is kell pontosan csinálni, szólok. Ismerve a mi szülői hátterünket, teljes gőzzel végezzük majd a teendőket, és – bár ennek a gyerekek biztos nem örülnek annyira– szeptember 3-án megnyithatjuk a tanévet, úgy, ahogy terveztük – mondta Pintérné Bernyó Piroska, hozzátéve: a városvezetés már biztosította őt arról, hogy minden segítséget megadnak ahhoz, hogy a Gárdonyi zavartalanul megkezdhesse a 2018/19-es tanévet.

A tetőről leszakadt lemezek egyelőre még az intézmény udvarában, illetve az utcán hevernek. Kérdésünkre az intézményvezető elmondta: a kárszakértő megérkezését valószínűleg meg kell várni az elszállítással.
– A víz feltakarítását már ma reggel megkezdtük. Ezzel nem tudunk várni, hiszen a víz további károkat okozhat. Rengeteg fotót készítettünk mi, illetve a tankerület munkatársa is, így a fényképes dokumentáció a kárszakértő rendelkezésére áll majd – tette hozzá Pintérné Bernyó Piroska.

A lemeztetővel egyébként már volt probléma: négy évvel ezelőtt, az épület egy másik részén, a hatalmas szél felhajtott egy tetőréteget.
– A természet ereje sajnos okozhat ilyen problémákat. Tegnap este láthattuk, milyen pusztítást végzett a szélvihar az iskola környékén – zárta szavait  az igazgató.

A kedd esti vihar epicentruma Tusculánum városrészben volt. Bács István alpolgármester a helyszínen kedd este az ÉrdMost.hu tudósítójának elmondta a környéken több helyről érkezett bejelentés elöntött kertekről, megsérült háztetőkről, de a legnagyobb kár a Gárdonyi iskola tetőszerkezetében keletkezett. Egy nagyobb szakaszon a vihatos szél úgy belekapott a palatetőbe, hogy azt leszakította és rácsavarta a villanyvezetékre. Szerencsére senki nem sérült meg, pedig a tető kisebb darabjai több utcával odébb is becsapódtak.

Az alpolgármester elmondta, a városnak van biztosítása, amiből a kárt kijavítják, de egyelőre nem tudni, mi, és mennyire sérült meg.  Mint megtudtuk az Érdi Ifjúsági Önkormányzat is, amiben csak lehet segíti az intézményt, éppen ezért a költségvetésükből fennmaradt keretet az iskola támogatására fordítják.

Címkék