Elbúcsúzott egy korszakos egyéniség

A strandröplabda országos bajnokság női döntője előtt Ludvig Zsolt főtitkár köszöntötte Dömötör-Mátrai Beátát, a korábbi kétszeres bajnok strandröplabdázót visszavonulása okán. Ez alkalomból beszélgettünk vele.

Hasonló tartalmaink:

A kiváló sportember teremben huszonnégyszeres válogatott, ötszörös magyar bajnok, négyszeres kupagyőztes, strandröplabdában pedig ehhez további két ob-elsőséget gyűjtött. Mindent elért, amit egy röplabdázó elérhet Magyarországon. Ennek ellenére hat év kihagyás és egy szülés után, 2014-ben visszatért a homokra.
„2013 Szilveszterén beszélgettünk Nagy Krisztával arról, hogy volna kedvünk megint strandröplabdázni. Nekem nagyon tetszett az ötlet és igent mondtam. A nyár felé közeledve aztán felhívott, hogy akkor valóban komolyan gondoltam-e a dolgot, mert ő gőzerővel edz már homokon. Na, ennek akkor fele sem tréfa – gondoltam, én is elkezdtem komolyan készülni.”

A 2014-es strandröplabda-idény győri fordulójában tértek vissza, s bár az a verseny még nem hozott átütő eredményt, a gyenesdiási fordulóban – óriási visszhangot kiváltva – már a dobogó tetejére állhattak. Az országos bajnokság döntőjén aztán beverekedték magukat a legjobb négy közé, s végül bronzéremmel zártak.
„Élveztük a játékot, és aztán a gyenesdiási ob-fordulón azt is bizonyítottuk, hogy van is keresnivalónk, még ennyi idősen is a mezőnyben. A következő idényre már végig nagyon keményen készültünk, aminek meg is lett az eredménye, hiszen a három versenyből, amin indultunk, kettőt, a Kispest Opent és a kispesti ob-fordulót megnyertük, és az országos bajnokság döntőjében is egy végletekig kiélezett meccsen, a döntő szettben szenvedtünk minimális vereséget Lutter Esztitől és Lakatos Encitől.”

Bea a mostani idény előtt lenyilatkozta, hogy a 2016-os év lesz számára az utolsó strandröplabda-idény, de ezt a mostanit még nagyon komolyan vette.
„Az évadnyitó Kispest Openen, Balatonakarattyán másodikak lettünk, úgy, hogy egy szerb párostól kaptunk ki a döntőben, míg egy héttel később, az első ob-fordulón, Kispesten már győzni tudtunk. Szerettem volna a döntőben is elindulni, de sajnos az élet másképpen hozta, így végül a nyíregyházi verseny volt az utolsó, amin elindultam. Sajnálom, hogy így alakult, de azzal, amit addig elértünk, nagyon elégedett vagyok…”

Természetesen Bea továbbra sem hagyja el szeretett sportágát, hiszen férjével, Dömötör Lászlóval közel egy évtizede megalapították a Delta RSE Érd sportegyesületet, amely elsősorban az utánpótlás nevelésre fekteti a hangsúlyt.
„Amikor az első edzésünket meghirdettük, összesen három lány jött el. Akkor egy kicsit kétségbe estem, de Laci bíztatott, hogy ne adjuk fel. A következő alkalommal már öten voltak, egy héttel később már több, mint tízen, mostanra pedig már nagyjából száz játékosunk van. A munka pedig meghozta gyümölcsét, hiszen a klub nyert már Minikupát, győzött a szuperminik között is. Legtehetségesebb játékosunk, Tátrai Nikolett pedig tagja az utánpótlás-strandröplabda válogatottnak, s Tóth-Lakits Petrával szereztek már érmet MEVZA-tornán is.”
Ezek után nem is kívánhatunk számára mást, mint legalább olyan eredményes edzői pályafutást, mint amit versenyzőként is elért!
Címkék