A kerékpáros zarándokokat köszöntötte a polgármester

A Honvéd Kulturális Egyesület, együttműködve a Duna Dráva Nemzeti Parkkal, Magyarország honvédelmi miniszterének védnökségével kerékpáros zarándoklatot szervez a mohácsi csata 490, évfordulója alkalmából. A kerékpáros út kedden délelőtt Érdről indult, ahol T. Mészáros András polgármester köszöntötte a csoportot. 

Hasonló tartalmaink:

A mintegy 50 fős zarándokcsoport a Római úti emlékoszloptól indult, hogy az Érd–Ercsi–Dunaújváros–Dunaföldvár–Paks–Tolna–Szekszárd-Báta-Dunaszekcső útvonalat – tehát az 1526-ban a csatába igyekvő magyar sereg egykori vonulási irányát − követve augusztus 27-én érkezzenek meg Mohácsra, először a Csele-patak partján álló II. Lajos-emlékműhöz, majd a Mohácsi Történelmi Emlékhelyre, ahol dr. Simicskó István honvédelmi miniszter mond ünnepi beszédet.

Az út során a résztvevők felkeresik azokat az emléktáblákat, amelyeket 1926 és 1928 között a Hadtörténeti Intézet és Múzeum kezdeményezésére állítottak azok a települések, ahol II. Lajos serege táborozott.

Dr. Négyesi Lajos nyugállományú alezredes, a kerékpáros esemény főszervezője elmondta: 1926-ban, a csata 400. évfordulóján a Hadtörténeti Múzeum akkori igazgatója, Aggházy Kamill kezdeményezte, hogy azokon a településeken ahol a magyar sereg táborozott, állítsanak emléktáblát, ez azonban mára kiveszett a köztudatból.

- Ennek kapcsán jutott eszünkbe, hogy a csata 490. évfordulóján megújítjuk ezt a hagyományt. Az elsődleges szándékunk a hagyományteremtés, amelynek a csúcspontja 2026, a csata 500 éves évfordulója lesz” – tette hozzá Négyesi Lajos.

T. Mészáros András polgármester üdvözölte a hagyományteremtő kerékpártúrát a mohácsi csata hőseiért.

Bazsóné Megyes Klára az Érdi Lengyel Magyar Kulturális Egyesület elnöke az ÉrdMost-nak elmondta, hogy a török hódoltsághoz vezető végzetes mohácsi csata évében, 1526-ban vált Érd és kastélya országos hírű hellyé, hiszen II. Lajos király a közelgő török had elé vonulva az ősi hadiúton kb. 3 ezer fős kis seregével, először Érden táborozott le és Ákosházi Sárkány Ambrus pozsonyi kapitány, zalai főispán, országbíró itteni kúriájában szállt meg július 20-át követően jó pár napig. Az emléktáblát, ahonnan a kerékpáros zarándoklat indult 1926-ban a mohácsi csata 400 éves évfordulójára állították.

Címkék