Érden épül a jövő!

“Ahol iskolát építenek, ott jövőt építenek!” – mondta Érd Megyei Jogú Város polgármestere a nemzeti tanévnyitón Érden, a Gárdonyi Géza Általános Iskolában és Gimnáziumban 2016. augusztus 30-án délután. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a versenyképes és értékalapú iskolák létrehozásáról beszélt.  

Hasonló tartalmaink:

A nemzeti tanévnyitón a himnusz közös eléneklését követően elsőként T. Mészáros András, Érd polgármestere és Erdélyi Áron, az Érdi Ifjúsági Önkormányzat alpolgármestere mondott köszöntőt.

T. Mészáros András köszöntőjében kiemelte, hogy nagy büszkeség Érdnek, hogy a “jövő iskolájában” az Érdi Gárdonyi Gárdonyi Géza Általános Iskolában és Gimnáziumban rendezi a kormány a nemzeti tanévnyitót. – Néhány évvel ezelőtt, amikor a Gárdonyi megújult, még csak álom volt, ami mostanra valóság lett.  Egy igazi sikertörténet az, ami Érden zajlik. A városépítő Batthyány 2020 programban kiemelten kezeljük az oktatás fejlesztését, amit mostanra a Modern Városok Program révén a kormány is támogat. A jövő Érden épül, hiszen még ebben a ciklusban a meglévők mellé két óvodát, két általános iskolát, valamint két középiskolát építünk – hangsúlyozta T. Mészáros András.

Fotók: MTVA // Duna TV

A polgármester sikerként számolt be az Érdi Ifjúsági Önkormányzatról is, amelyet  tavaly március 15-én, ünnepi ülésen hozott létre a város, s  amely valódi érdekképviseletet biztosít az érdi diákságnak. A választott tagokból álló testület saját költségvetéssel működik, részvételi és javaslattételi joga van a város közgyűlésében és annak bizottságaiban. A kezdeményezéshez Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere külön gratulált T. Mészáros Andrásnak.

Erdélyi Áron diák-alpolgármester beszédében elmondta, hogy nagyon nagy felelősséget kaptak az érdi önkormányzattól, amikor megalakították az ifjúsági önkormányzatot. Azonban a felelősségnél sokkal többet tanultak. – A lehetőséghez azonban hatalmas felelősség is társult, hiszen a város a hamarosan lejáró egy éves mandátumunk idejére 10 millió forintot bízott ránk. Elhihetik, hogy még az erről szóló határozatot fogva is megremegett a kezünk. Ezt az összeget azonban természetesen nem magunkra, hanem diáktársainkra és az iskolákra kellett fordítanunk. Meg kellett tanulnunk – ahogy az utánunk jövő új ifjúsági önkormányzati tagoknak is meg kell majd tanulniuk –, hogy mint választott képviselői az érdi diákságnak, kompromisszumokat kössünk egymással, kiválasszuk a különböző ötletek, tervek közül azokat, amelyek a lehető legtöbb diák érdekei szerint valók – mondta Erdélyi Áron. Az Érdi Ifjúsági Önkormányzat alpolgármestere végül hozzátette: a város önkormányzata, Érd történetében példátlan lehetőséget adott az érdi diákság kezébe, ezért ők igyekszenek ennek a lehető legteljesebb mértékben megfelelni.

Az ünnepségen Balog Zoltán rámutatott: közös akarat, hogy jó, jobb legyen a magyar iskola, mint eddig, hogy képes legyen hatékony, versenyképes ugyanakkor értékalapú, minőségi oktatást megvalósítani. Olyan rendszert, ami egyszerre hű a magyar köznevelés hagyományaihoz, gyökerekhez, de mégis válaszol a jövő kihívásaira, a minden eddiginél gyorsabban és drasztikusabban változó világban – fogalmazott a miniszter.

Kitért arra is, hogy az idei tanévben a digitális kultúra elsajátítása kerül a középpontba. Jelezte: digitális oktatási stratégiát készítettek elő, amely a digitális nevelés alapelveit rögzíti a köznevelésben.

Balog Zoltán beszámolt arról, hogy mára a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak egy fillér adóssága sincs. Tovább emelkednek a pedagógusbérek, csökkenhet a kisdiákok terhelése is. Reményét fejezte ki, hogy a kisiskolásoknak a 45 perces órából a 30 perc tanulás és 15 perc játékosság kevésbé lesz terhelő, mint eddig.

Az oktatási államtitkár azt kérte a nemzeti tanévnyitón, hogy a következő tanév a gyermekekről szóljon. Palkovics László azt is kérte, hogy ne rombolják az egymás iránti bizalmat, „az ellenségeskedésnek és az indulatoknak” ugyanis a gyermekek lesznek az elszenvedői. Az elmúlt egy évben sokan, sokszor megfeledkeztek arról, hogy mindaz, ami a köznevelésben történik, nem öncélú, hanem a gyermekekről szól. Az oktatás a legfontosabb közös ügy, mindannyiunk közös jövőjéről szól – fogalmazott az államtitkár az Érden tartott tanévnyitó ünnepségen.

Kiemelte: új rendszerben megváltozott körülmények között indul a tanév. A keretek megvannak, meglesznek, az átalakítás pedig fokozatos, hiszen a köznevelési rendszer összetett – mutatott rá.

Czunyiné Bertalan Judit digitális tartalomfejlesztésért felelős kormánybiztos hangsúlyozta: nem választás kérdése a digitalizáció, és a 21. század Magyarországán nincs olyan ember,caki kizárhatja a digitális világot, a munkaerő-piacon elengedhetetlen a digitális képesség megléte. Kulcskérdés, hogy a gyermekek a digitális világban képesek legyenek értékek mentén „közlekedni” – rögzítette.

(fotó: Boros Sándor)

Címkék