Csendes városkerülés

Az Érd Körbe városkerülő kerékpáros túra egy általában színes, zajos forgatag, amely a távolság ellenére feltölti az ember, ám ezúttal sajnos szürke és csendes volt, mert a 28. Érd Körbét megelőző estén jött a hír, hogy Sólyom Lajos, a Sólyom kerékpárszerviz tulajdonosa, a Sólyom Team vezetője, az Érd Körbe egyik alapító tagja közúti balesetben, biciklijén ülve gázolták el, a helyszínen életét vesztette.

Hasonló tartalmaink:

Sólyom Lajosról szinte minden érdi hallott, aki valaha a városban biciklire pattant, hiszen üzletébe százak vitték kerékpárjukat a tavaszi átnézetésre, javításra. Az elmúlt években az ő nevéhez volt köthető az Érd Körbe legnagyobb távja, a 60 kilométeres útvonal, amelyet éppen az Autómentes Nap és a Mobilitási Hét kapcsán 60-ról 80-ra emeltek. Eredetileg úgy volt, hogy Sólyom Lajos vezeti a mezőnyt, s ő is jelölte ki az útvonalat, ám amikor kiderült a tragédia, a szervezők úgy döntöttek, hogy kihagyják ezt a távolságot. Ennek ellenére a Sólyom Team kerékpárosai tiszteletüket fejezték ki azzal, hogy egy 50 kilométeres útvonalon látogatnak el arra a helyre, ahol a baleset történt.

A főtéri gyülekezőnél az eddig megszokott vidámságot és színes forgatagot fekete pólós szervezők és szomorúság váltotta fel. Csengeri Attila, az Érd Körbe főszervezője sem találta nagyon a szavakat a megnyitón, de ez nem is csoda, hiszen kettejük barátsága több évtizedre nyúlik vissza. A start Máté Péter Elmegyek című számára kezdődött.

A csendes mezőny az eddig megszokotthoz képest változtatott útvonalon, az Ercsi útról a temető felé vette az irányt, innen jutottunk le az ófalusi pincesorra, ahonnan a Duna-part téglagyár felőli részénél tettünk egy pihenőt. Innen a gátról tértünk vissza a Fő utca-Felső utca szakaszra, s a Kálvin téren tartottuk a második pihenőt (itt váltak le a 12,5 kilométeres távot választók), majd az aluljárón keresztül a Vörösmarty Mihály Gimnázium felé vettük az irányt, ahonnan a Thököly Imre utcától a Szent István útig, onnan a Könyves Kálmánig mentünk. A Tárnoki úton csatlakoztunk a Késmárki, Kalotaszegi, Szendrői útvonalra, majd a Szovátai-Sóskúti út találkozásánál pihentünk meg utoljára. A Törökbálinti útról fordultunk a Felsővölgyi-Alsóvölgyi útra, ahonnan egészen a Porcsinrózsáig tekert a mezőny. Az érdligeti vasútállomástól a Balatoni útig mentünk, s innen ért vissza a 28 kilométeres mezőny Érd főterére, ahol a megszokott zsíros kenyér fogadott a hamisítatlan lilahagyma illattal és ízzel. Amikor beértünk, a profik, az 50 kilométeres távot választók már hazafelé vették az irányt.

Sólyom Lajos tragédiája nagyban beárnyékolta a városkerülést, amely az eddigiekhez hasonlóan feltöltötte a résztvevőket, ám sajnos ez a szomorú esemény mindenkire kihatott.

Fotók: Boros Sándor

Címkék