Faültetés a Zöld Érdért

Pingvin a lovas kocsin, zöld póni a színpadon, patacsattogás a városháza előtt, három új fácska a főtéren, koncertek, kézműveskedés és ügyességi játékok – Érd első autómentes napja bővelkedett az élményekben. 

Hasonló tartalmaink:

Különleges látványban lehetett részük azoknak, akik szombaton kora délután a városi főbb útvonalakon, illetve a főtér környékén jártak: egy lovas kocsit láthattak; rajta egy integető, hatalmas pingvin, három feldíszített, növendék fácska, no meg sok gyerek és felnőtt. A kocsit kerékpárosok kísérték, és egy idős hölgy, rollerrel, aki szinte végig bírta az iramot.

A kocsi, a pingvin, a kísérők és a gyerekek mind Érd első autómentes rendezvényének résztvevői voltak. A hagyományteremtő rendezvényt a Green Pony Nyelvovi és az ÖTHÉT Egyesület Pest Megyei Tagozata rendezte, az önkormányzat, valamint számos helyi vállalkozás támogatásával.

Az esemény fő helyszíne a városháza előtti tér volt: a felállított színpadon a Tranzit zenekar szórakoztatta a kicsiket és nagyokat, akiket a pázsiton kézműves foglalkozásokkal és játékokkal, az aszfalton pónilovaglással és kerékpáros ügyességi pályával vártak az önkéntesek, és akinek kedve volt, a lovas kocsis kiránduláshoz is csatlakozhatott járgányával – ami bármi lehetett, az autót kivéve.

– Lovas kocsink bejárta Érd főbb útvonalait, és bár helyenként feltorlódott az autós forgalom, egy rossz szót nem kaptunk, sőt, úgy láttuk, sokan szimpatizálnak velünk – mondta lapunknak Bada Zoltán, az ÖTHÉT Egyesület Pest Megyei Tagozatának elnöke, hozzátéve: remélhetőleg azok az autósok, akikkel találkoztak, jövőre legalább arra az egy autómentes napra megválnak járművüktől.

– Célunk a tudatformálás volt; az, hogy minél többen értesüljenek erről a környezettudatos rendezvényről, és csatlakozzanak kezdeményezésünkhöz – tette hozzá.

Miután a lovas kocsi visszatért Érd főterére, a jelenlévők elütették a feldíszített, és a városon  körbevitt három facsemetét. A résztvevőket a délután hátralévő részében Pingvin Pityu tanította meg az energiatakarékosság fő szabályaira, majd Huzella Péter adott nagy sikerű, családias koncertet.

– Bár ez az első ilyen rendezvény Érden, nagyon jó volt a hangulat, sokan eljöttek, és csatlakozott hozzánk, az teljes szívéből tette – ezt már Paterson Katalin, a Green Pony Nyelvovi intézményvezetője mondta lapunknak, akit arról is kérdeztünk, milyen fajta facsemeték kerültek a térre.

– Az önkormányzattal egyeztetve egy csörgőfát, egy gömbjuhart és egy aprólevelű hársfát ültettünk el, gondosan megválasztva, hogy olyan fajták kerüljenek ide, amelyekből már van a téren, és a környezetbe illők legyenek. A fák gyökerénél elhelyeztünk egy-egy időkapszulát is, a résztvevő gyerekek és felnőttek jövőhöz szóló üzeneteivel – zárta szavait a főszervező.

A fák elültetésében Simó Károly alpolgármester is segédkezett, aki lapunknak hangsúlyozta: ez a rendezvény a legifjabb nemzedéket célozta meg, felhívva a figyelmüket arra, hogy apró lépésekben is lehet hosszú távon tenni környezetünkért.

– Reméljük, ezek a gyerekek tizenöt-húsz év múlva jó érzéssel emlékeznek majd vissza arra, ők is kivették a részüket abból, hogy a környezetük szebb, zöldebb, a városuk pedig élhetőbb legyen – mondta Simó Károly. Kérdésünkre, hogy ő milyen kívánságát helyezné el az időkapszulában, úgy válaszolt: azt kívánja, hogy Érd olyan város legyen, ahol jó élni, ahol az unokáink is jól érzik magukat, és akik évtizedek múlva visszaolvassák az időkapszulában elrejtett üzeneteket, jó érzéssel gondoljanak azokra, akik ma már tettek azért, hogy ez a város mindig élhető legyen.

Érdi Újság 

Ádám Katalin

Fotók: Boros Sándor

Köszönet a támogatóknak:

Dominik kertészet, Érd MJV Önkormányzata, Érd Médiacentrum, Érdi Rózsa Nyomda, Folitext Bt., Isu lovastanyája, Marika kertészet, Roprint Racing Team és RoPrint nyomda

Címkék