Még két hétig tilos az avart égetni

Sok kellemetlenséget és bosszúságot okoz, ha a kellemes őszi kerti időtöltésbe bezavar a kellemetlen és fojtogató füst, mivel sokan már most elkezdik égetni a lehulló faleveleket. Ezért jó ha tudjuk, hogy a helyi rendelet szerint ősszel, kizárólag október 15. és november 30-a között lehet a kerti hulladékot elégetni. Ez alól kivétel Érd Felső-Parkváros M7 autópályán túli területe, mert itt egész évben tilos az avar égetése.

Hasonló tartalmaink:

Az avarégetést az önkormányzat helyszíni szemlével ellenőrizheti, illetve lakossági bejelentés alapján is eljárhatnak az illetékesek. A helyi rendelet megszegése 50.000 Ft helyszíni bírsággal sújtható, magánszemély esetében 200.000 Ft-ig terjedő, jogi személy esetében 1.000.000 Ft-ig terjedő közigazgatási bírság is kiszabható.

Fontos felhívni a figyelmet arra is, hogy vannak más, égetésmentes lehetőségek is. Az avarból például jó komposzt lesz. A komposztálás a leginkább környezetbarát alternatíva az égetéshez képest. A száraz falevelek önmagukban hosszú idő alatt bomlanak le, de zöld növényi anyagokkal, például lekaszált fűvel keverve, a folyamat felgyorsul. Az olyan nitrogénforrások, mint például az istállótrágya, vagy a kereskedelemben kapható műtrágya, szintén segítenek. Tavasszal az ÉTH ingyen komposztládát adott át a városlakóknak.

Ráadásul a levelekben rekedt nedvesség miatt azok általában lassan égnek, így a levegőben lebegő részecskéket termelnek – apró finom port, kormot és egyéb szilárd anyagokat. Ezek a részecskék mélyen behatolnak a tüdőszövetekbe, és köhögést, nehézlégzést, mellkasi fájdalmat, légszomjat és esetenként tartós légzőszervi problémákat okozhatnak.

Az avarégetés helyi szabályai:

  • Avart és kerti hulladékot csak jól kialakított tűzrakó helyen és telken szabad égetni úgy, hogy az az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa, és az égetés hősugárzása kárt ne okozzon.

  • Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, állati eredetű, illetve ipari eredetű hulladékot (pl. PVC, veszélyes hulladék).

  • A szabadban tüzet gyújtani, tüzelőberendezést használni csak úgy lehet, hogy az a környezetére tűz- vagy robbanásveszélyt ne jelentsen. A szabadban a tüzet és üzemeltetett tüzelőberendezést őrizetlenül hagyni nem szabad, s veszély esetén, vagy ha arra szükség nincs, a tüzet azonnal el kell oltani.

  • A tüzelés, a tüzelőberendezés használatának színhelyén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétbe helyezni, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.

  • A kert tisztán tartása céljából az avar, kerti hulladék a tűzvédelmi előírások betartásával elégethető.

  • Tilos vasárnap és ünnepnapokon, illetve az azt megelőző napon délután 16 óra után, illetve, ha tűzgyújtási tilalom van.

  • Tilos az avar és kerti hulladék égetése az orvosi rendelők, hitéleti középületek, az iskolák és óvodák, szociális intézmények 100 m-es körzetében munkanapokon 18,00 óra előtt, valamint hitéleti középületek esetében a szertartások ideje alatt is.

  • Az avar és kerti hulladék égetésére az M7-esen túli területen csak vírusos, baktériumos, gombás vagy egyéb fertőzéskor kerülhet sor.

 

 

Címkék