„Minden iskolának jó, ha van egy arculata”

A 2017/2018-as tanévtől egy új, sportosztállyal bővül a Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnázium, amely egyúttal arculatot is vált. Interjú Pintérné Bernyó Piroskával, az iskola igazgatójával.

Hasonló tartalmaink:

A sportra összpontosít a Gárdonyi. Már nemrég beszámoltunk róla, hogy a Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnázium egy új sportosztályt indít a következő tanévtől, ám akkor Selmeci Attilával, az intézmény testnevelőtanárával a sportszakmai dolgokról esett szó. Így például arról, hogy a kilencedik évfolyam sportosztályába felvételizni kívánó 13-14 éves diákok közül hogyan lehet kiszűrni a tényleg tehetséges sportolókat, ezúttal viszont az iskola igazgatójával, Pintérné Bernyó Piroskával készítettünk interjút a sportosztályról, ám ebben a beszélgetésben az iskola specializációjáról esik szó, amely ezentúl a sportra irányul.

Rugalmasabb órarend, de a felvételi menete egy kicsivel bonyolultabb. Ez az egyik legfontosabb jellemzője a következő tanévtől induló sportosztálynak a Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnáziumban.

Hosszasan sorolhatnánk, hogy hány tehetséges sportoló jár vagy járt a Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnáziumba. Gondolhatunk itt a két korosztályos Európa-bajnok úszóra, Milák Kristófra és Barócsai Petrára, gondolhatunk Szabó Laurára, az ÉRD női kézilabda csapatának fiatal beállójára, aki nem csak a junior válogatottban szerepelt már, hanem az október eleji felnőtt összetartásra is meghívót kapott, vagy gondolhatunk Tátrai Nikolettre, korosztályos válogatott röplabdázóra, de a sort hosszasan folytathatnák ökölvívókkal, birkózókkal, dzsúdósokkal is. Ez pedig egy óriási pluszt ad az intézménynek, hogy mekkorát azt elmondja Pintérné Bernyó Piroska, az iskola igazgatója, aki – amikor kérdeztük – könnybe lábadt szemmel mesélte el diákjai sikereivel kapcsolatos élményeit.

30-37 diákkal indítják el a következő tanévtől a Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnázium sportosztályát. A bővítés a „hétköznapi” felálláshoz képest nem érinti a Gárdonyit, csak annyiban, hogy a testnevelőtanárok munkáját összehangolják az egyesületi edzőkével, emellett Pintérné Bernyó Piroska ígéretet kapott arra, hogy a Gárdonyi tanuszodában hetente egyszer edzhetnek a diákok, hiszen az úszás minden sportágnak remek kiegészítő edzés. Sőt, egy tantermet a közeljövőben konditeremmé szeretnének alakítani, ami szintén hasznos lesz a diákságnak.

A központi felvételit a sportosztályba felvételizők diákoknak ugyanúgy meg kell csinálniuk, illetve a jelentkezéshez a sportegyesületi és sportorvosi igazolást is csatolni kell, de kaphatóak többletpontok is, azaz a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által szervezett olimpiai játékokon részt vett, az huszonöt pontot kap. Ezen kívül a felvételi beszélgetéseken a jelentkezőknek saját sportágukról, annak történelméről és arról kell beszélniük, hogy miért szeretik azt. A sportosztályba való bekerüléshez – a többihez hasonlóan – rangsorolják a felvételizőket.

Címkék