Sosem álltak még ilyen jól!

Azt azért lehetett sejteni, hogy az Érdi Úszó Sport Nonprofit Kft. remek eredményei után folyamatosan lépdel előre a hazai klubok ranglistáján, ám az egyesület az országos listán jelenleg a negyedik (!) helyen áll. Mindezt úgy érte el, hogy tavaly a huszadikról lépett előre a hetedikre, de ezt még fokozza, hogy szeptemberig nem volt felnőtt versenyzőjük.

Hasonló tartalmaink:

Az érdiek hat fővel (Barócsai Petra, Joó Sára, Jánosi Kristóf, Kovács Benedek, Sós Dániel és Vigassy Bálint) vesznek részt a jövő szerdától szombatig a százhalombattai sportuszodában rendezett rövidpályás úszó országos bajnokságon. Az érdi csapatból egészségügyi okok miatt hiányzik Milák Kristóf.

A rövidpályás országos bajnokságon tizennyolc számban lehet indulni. Gyorson: 50, 100, 200, 400, 800 és 1500 méteren, pillangón, mellen és háton 50, 100 és 200 méteren, illetve vegyesen 100, 200 és 400 méteren. Az előfutamok szerdától péntekig reggel 9.30-kor kezdődnek, szombaton pedig 9.00-kor, a középdöntők és a döntők az első három napon 17 órakor, a záró versenynapon pedig 15 órakor kezdődnek.

„Elég vegyes a kép, hiszen minden versenyzőnk minden nap legalább két számban úszik. Remélem, hogy így minden nap érdekeltek leszünk a döntőkben is.” – fogalmazott Selmeci Attila, az érdiek mesteredzője.

„Felemás képet mutat az országos bajnokság, hiszen ilyen korán még nem rendezték meg. A versenyzők a nyári ciklus után kaptak egy hosszabb pihenőt, jelen pillanatban pedig a felkészülés nyolcadik heténél járunk. Olyan komolyan nem készülünk erre a versenyre, azt mondhatnám, hogy ez közbülső állomás. A decemberi versenyek fontosabbak lesznek. Megnézzük, hogy hol tartunk, de össze lehet hasonlítani a mostani eredményeket a tavalyiakkal.” – mondta az érdi úszók edzője.

Az érdiek legutóbb, ugyanebben a medencében vettek részt a Matrica Kupán , ahol halmozták az érmeket, szám szerint 48-at (!) gyűjtöttek.

„Azért is volt jó az a verseny, mert rávilágít, mi az, amire jobban oda kell figyelni. Vegyes kép alakult ki a verseny után, de biztos vagyok benne, hogy ez már jobban fog sikerülni és mindenki önmagához képest előre tud lépni.” – kötötte össze a két versenyt a mesteredző.

„Joó Sárával kapcsolatban nagyon bizakodó vagyok, mert jó versenyző, jól beilleszkedett és jól érzi magát a csapatban. Azt várom, hogy a rövid számokban, ötvenen és százon gyorson és pillangón ott legyen a döntőben. Sós Danitól a döntőbe jutást várom a vegyes számokban. Kovács Benedekben nagyon bízunk, aki ötven, száz és kétszáz méteres hátúszószámokban szokott jeleskedni, de neki effektív nem jelent előnyt a rövidpálya, hiszen egy kifejezetten vékony versenyzőről van szó. Ettől függetlenül nagyon sokat fejlődött a nyáron, bízom benne, hogy ott lesz a döntőben és értékes pontokat fog szerezni az egyesületnek. Barócsai Petrától is döntőt várunk, aki az ifi-Eb-n szintén nagyon jól teljesített. Volt egy hét, amikor kiesett, de úgy érzem, hogy ezt be tudta pótolni és ott lesz négyszáz gyorson, száz és kétszáz pillangón a legjobbak között. És akkor ott vannak még a váltóink. A mixváltó, ahol én nagyon bízom benne, hogy itt is döntőzni tudunk a négyszer ötvenes vegyes és gyorsmixben is. Ez egy jó mérce lesz, hogy hol is tartunk.” – mondta Selmeci Attila.

Az elvárások, remények után a mesteredző elmondta, hogy a klub a jelenlegi pontverseny állása alapján a negyedik helyen áll, azaz soha ilyen jól még nem állt az egyesület. A ranglistát viszont a rövidpályás országos bajnokság után zárják le, azt követően már nem lesznek pontszerző versenyek. A ranglista viszont érinti a támogatást is, hiszen a Magyar Úszó Szövetség ezáltal kap visszacsatolást a műhelyekben folyó szakmai munkáról és ezáltal szabja meg a kluboknak járó támogatások összegét.

Az érdiek a jövő szombaton véget érő rövidpályás országos bajnokság után egy nappal Hódmezővásárhelyre indulnak egy kéthetes edzőtáborba, azt követően derül ki, hogy Hargitay András szövetségi kapitány kit jelölt a decemberi, kanadai rövidpályás világbajnokságra, hiszen korábban szó volt róla, hogy a kapitány több fiatal versenyzőnek is bizalmat szavaz. „Elképzelhető, hogy a két ifjúsági Európa-bajnokunk fog menni (Milák Kristóf és Barócsai Petra – a szerk.), attól függ, hogy Kristóf egészégi állapota milyen lesz. Akik pedig itthon maradnak, azoknak a fő verseny Győrben, négynapos nemzetközi verseny lesz, amivel zárjuk az őszi ciklust.”

De azért már fél szemmel az érdiek is a következő idényre készülnek.

„Úszásban a felkészülés három nagy ciklusból áll, az első alapozó jellegű, karácsonyig fokozatosan emeljük a terhelést, karácsonykor egy pár nap pihenőt kapnak a gyerekek, de utána azonnal visszatérünk a vízbe. A fő verseny jövőre, áprilisban lesz, arra lesznek kihegyezve a versenyzőink, hiszen az egy kiválogató verseny lesz a budapesti világbajnokságra.” – jegyezte meg az Érdi Úszó Sport Nonprofit Kft. mesteredzője.

Az egyesület viszont nem áll könnyű feladat előtt, hiszen az úszásban a korosztályok mindig az adott évre vonatkoznak, tehát az 1998-ban született versenyző idén hiába töltötte be 18. életévét, egészen december 31-ig ifjúsági korúnak minősül, viszont január elsejével már felnőttnek, azaz a korosztályos viadalokon nem indulhat.

Selmeci Attila megosztotta lapunkkal, hogy a szövetség létrehozott egy U22-es kategóriát, melyre azért van szükség, hogy az ifiből kiöregedő sportolók beleszokjanak a felnőtt mezőnybe és felvegyék annak ritmusát. Ilyen például Érdről Sós Dániel és Kovács Benedek, akik jövőre a felnőtt mezőnnyel fognak versenyezni, viszont a szakvezetés külön figyel az U22-esekre, akiknek a későbbiekben különböző edzőtáborokat is tartanak.

 

 

 

 

Címkék