Tökfejű madárijesztő, tökbicikli és tökjó hangulat

Ez volt immár a hetedik TökJó Fesztivál, amely idén hivatalosan is városi rendezvény lett. A 20-30 Egyesület közösségformálás céljából szervezte meg először a vetélkedővel, mókával és jókedvvel teli rendezvényét, s azóta egyre csak nőtt iránta a helyiek érdeklődése.

Hasonló tartalmaink:

A tökfaragó szépség- és a jelmezversenyre, valamint a tökmaraton logikai vetélkedőre is már kora délután lehetett nevezni. A korábbi évekhez hasonlóan, a TökJó Fesztivál idén is látványos színpadi műsorral kezdődött. Fellépett a Frutti és a Masters Sport Egyesület, valamint a That’s All. Később Erdélyi Csilla dalaival, Rolando pedig bűvészmutatványaival szórakoztatta a népes közönséget. Közben nőtt a vásári forgatag, rengeteg kisgyermekes érdi család érkezett a rendezvényre. Babakocsiban szemlélődő, vagy apa nyakában csücsülő, esetleg a szülők mellett totyogó és futkározó csöppségek, de sok fiatal és kevésbé fiatal résztvevője is volt e késő őszi eseménynek. Rémületesre festett arcok, vicces maskarák népesítették be a főteret. Nem volt nehéz összefutni a mesék és horrorfilmek rémisztő figuráival, de különleges kombináció is akadt, például vámpírmacska, kriptaszökevény, vagy tökfej madárijesztő.

Október 31-e a Halloween ünnepe az angolszász országokban. A 20-30 Egyesület “TökJó Fesztiválja” ezt a nálunk még kevésbé honos hagyományt eleveníti fel, amely az ősi kelta halotti kultusz ünnepe, a boszorkányok, kísértetek és egyéb szellemek éjszakája. A Halloween ugyan angolszász eredetű szokás, de manapság már az egész világon elterjedt. Ilyenkor töklámpást faragnak az emberek és ijesztő jelmezekbe bújnak. Bár a  “TökJó Fesztivál” is ezekre a tradíciókra épül, de ennél fontosabb célja, hogy ősszel is legyen egy  olyan esemény a városban, amely összehozza az érdieket és remekül szórakozva, jól érzik magukat egymás társaságában.

Mint azt a szervezőktől megtudtuk, tavaly az Érdligeti tónál tartották meg a rendezvényt, de idén visszatérek a főtérre, mert itt kényelmesebben elfért a sokaság. Sikerült is a város egyik központi helyét benépesíteni. Rengeteg gyermek és felnőtt forgolódott, nemcsak a színpad körül, hanem a tökjó finomságokat és ínyencségeket, valamint a szórakozást kínáló sátrak körül is. Közel harmincan vállalkoztak a különleges töklámpások kifaragására, s legalább ennyien öltöttek magukra „félelmetes” vagy vicces jelmezt. Utóbbiak nemcsak a színpadon mutatkoztak be, hanem a hatás kedvéért a téren is tettek egy körsétát, jól feladva a leckét a zsűrinek, hiszen mindegyik versenyszámban igen erős volt a mezőny.

A nyolcéves Adri, Gina és Lilla kérdésünkre elárulták: már tavaly is kinn voltak a Tökjó Fesztiválon, de az ideit sokkal jobb bulinak tartják, mint a korábbit. Faragott tököt ugyan nem hoztak, de a kiállítottak között akadt néhány kedvencük. Rengeteg érdekes jelmezt is láttak, de leginkább a zene volt a kedvükre való, szívesen táncolnának itt akár késő estig – lelkendeztek a lányok, majd vidáman ugrándozva, pillanatok alatt eltűntek a sokaságban.

Érdi Újság

fotó: Boros Sándor

A tökfaragó versenyben 1. díj: Szörny portré, Tamás Zoltán 2. díj: Sárkány, Kanyó Zoltán. 3. díj: Tökhintó, Dombiné Fehér Andrea. Különdíj: Tökbicikli, Tamás Róbert. Jelmezversenyben: 1. díj: Tökfejű madárijesztő – Pozsonyi Attila, 2. díj: Fúria – Bojcz Noémi. 3. díj: Vámpírmacska – Ladányi Lili.

Címkék