Békadob, a kis hegedű meg a fúvósok

Zene- és hangszer népszerűsítő bemutatót tartottak a minap az Erkel utcai Kisfenyves Óvodában. Az érdi zeneiskola néhány pedagógusa alkalmi zenekarrá formálódott, s zárásként mini hangversennyel kedveskedett a kicsinyeknek.

Hasonló tartalmaink:

A legnagyobb csoportszobában csaknem száz apróság figyelte kíváncsian, hogyan szólalnak meg a vonós, fúvós, ütő és húros hangszerek. Többek között megismerkedhettek a hegedű kisebb, gyermekeknek készült változatával, megtudhatták, hogy a „béka” akár ütőhangszer is lehet, aztán megbarátkoztak a fúvós hangszerek néhány példányával és együtt számolták meg, hány húrral szólal meg a gitár.

Elsőként a hegedű csendült fel Czidorné Kerecsányi Erikának köszönhetően, aki a kicsi hegedűt is megmutatta az apróságoknak, ezen már kisiskolások is gyakorolhatnak. Azt is elárulta, hogy lószőrrel van bevonva a vonó, így a fából készült pálcára kifeszített gyantázott szőr dörzsölése hozza rezgésbe a hangszert, s így születik a muzsika. Az elhangzott gyermekdalokat hamar felismerték a csöppségek, mint ahogyan a kisbőgőt, azaz a gordonkát is, amelyen Rédai Erzsébet zenélt.

Majd Mézes Gyöngyi tanárnő egy egész arzenál ütőhangszert varázsolt elő a táskájából. Bár nem mondogatta, de mindig lett egy „másik”! Különféle csörgők, kisebb-nagyobb dobok kerültek elő. Köztük egy eredeti afrikai, meg egy – zenészkörben csak békának nevezett – érdekes fadob is, amely nagy „szájáról” kaphatta az állat nevét, dacára annak, hogy nem sok köze van a békákhoz és kuruttyoló hangja sincs, leginkább faütővel lehet megszólaltatni.

Petrus-Bölöni Júlia fuvolával érkezett, s nemcsak kedvenc hangszeréből csalt ki nagyszerű gyermekdalokat, hanem az ovisok zenei ismereteire is kíváncsi volt. Aki ügyesen válaszolt, matricát vagy lufit kapott jutalmul.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Petrus-Bölöni Júlia fuvolajátékát áhítattal hallgatták a kicsik

Rácz Balázs is fúvós hangszerrel folytatta a bemutatót. Az apróságok egyből felismerték a   furulyán játszott Magyar népmesék sorozat kezdőmuzsikáját, majd a klarinétzenét is lelkesen hallgatták. Végül együtt számolták meg a gitár húrjait Urbán Tiborral, aki szerint már azért is érdemes a gitárt választani, mert legalább a jobb kezükön nyugodtan növeszthetnek nagy körmöket, ezekre ugyanis szükségük lesz a húrok pengetéséhez.

Végül a hangszereikkel bemutatkozó zenepedagógusok alkalmi zenekarrá formálódtak, s hangszereiket együtt megszólaltatva, egy mini hangversennyel köszöntek el a kicsinyektől. Rövid műsorukban többek között az ovisok által gyakran emlegetett „boci, boci tarka” is elhangzott.

Mint megtudtuk, a Lukin László Alapfokú Művészeti Iskola zenepedagógusai már nem először jártak az Érdi Szivárvány Óvoda Kisfenyves Tagóvodájában. Tavaly egy kis karácsonyi koncertet hoztak a kicsinyeknek, erre az idén is készülnek. Az intézmény nevelőinek szívügye a kicsinyek zenei nevelése, a Lukin tanárai pedig örömmel vállalták a rövid fellépést, hiszen könnyen lehet, hogy leendő növendékeik is a lelkes hallgatóság soraiban ültek.

Érdi Újság

Bálint Edit

Címkék