Vetélkedők a diákoknak, díj a tanároknak

1993. november 1-jén vette fel Teleki Sámuel nevét a Bem téri általános iskola. Ekkor különböző versenyeket alapítottak; ezek hagyományos rendezvényeivé váltak a Teleki-napoknak.

Hasonló tartalmaink:

Gróf Teleki Sámuel, a nagy utazó nevét Afrikában vulkán, Érden pedig egy általános iskola viseli (egyedüliként az országban). Az intézmény a névadó születésének évfordulója – november 1-je – környékén minden esztendőben megrendezi a Teleki-napokat, különféle versenyekkel, műsorral, koszorúzással.

– Fontosnak tartjuk, hogy névadónkról minden esztendőben megemlékezzünk, hiszen munkásságát, kitartását példaképp állíthatjuk diákjaink elé – mondta érdeklődésünkre Patkóné Séra Ilona igazgatónő, aki ismertette a Teleki-napok programjait is.

– Október 25-én a mi iskolánk adott otthont a tankerületi asztalitenisz versenynek, amelynek nyertesei továbbjutottak a megyei diákolimpiai fordulóba, emellett a legjobbak megkapták a Teleki-vándorkupát is. Ezt a versenyt évről évre megrendezzük, és számos tankerületi iskola delegál csapatokat. Október 26-i földrajzversenyünket is a tankerületben hirdettük meg: e hagyományos, játékos és népszerű tankerületi vetélkedőre a felső tagozatosok jelentkezését vártuk, akiknek ahhoz, hogy sikeresen meg tudják oldani a feladatokat, előzőleg el kellett látogatniuk a Magyar Földrajzi Múzeumba is. Az idei verseny témája az őslénykutatás, illetve a dinoszauruszok voltak; ahogy eddig, úgy idén is ajándékokkal jutalmaztuk a legjobb csapatokat – tette hozzá az igazgatónő.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

A Telekiben nagy hagyománya van az asztalitenisznek

A Teleki Kupa Tankerületi Asztalitenisz Versenyt az érdi Kőrösi iskola fiúcsapata nyerte, egyéniben Bálint Gellért (Kőrösi) és Sztrigán Vivien (Kőrösi) győzött. A Magyar Utazók és Felfedezők Tankerületi Földrajzverseny első helyezettje a törökbálinti Bálint Márton iskola csapata lett, a második helyezést a Teleki, míg a harmadikat a tárnoki II. Rákóczi Ferenc iskola csapata nyerte el.

A Teleki-napok október 28-án záródtak, Teleki-emlékműsorral, illetve a névadó mellszobrának megkoszorúzásával. Ezen a napon adták át az Év pedagógusa díjat is, amit még 1993-ban alapított az iskola. Hogy ki a legjobb pedagógus a Telekiben, arról a tanárok (és a diákok képviselői) titkos szavazáson döntöttek: a négy idei jelölt közül Csuta Cecília és Solymossy Mária Szilvia nyerte el e kitüntető iskolai díjat. A negyedikes diákok szülei közül ezen napon elismerték azok munkáját, akik sokat tettek az iskoláért.

A Teleki iskolában az asztalitenisz a mindennapos testnevelés része, és nagyon népszerű a diákok körében. Nem véletlen tehát, hogy ez az intézmény ad otthont évről-évre a tankerületi asztalitenisz-versenynek, amelynek győztesei a megyei fordulóba juthatnak tovább.

– Három éve pingpongozom, nagyon szeretem, bár a fő sportágam a karate. Mindkét sportban közös, hogy fontos szerepet kap benne a gyorsaság és a pontosság, az, hogy jó ütemben üssek, illetve találjam el a labdát – mondta a nyolcadikos Gergely, aki bárhol, ahol alkalma nyílik rá, szívesen veszi kézbe a pingpongütőt.

Érdi Újság

Ádám Katalin

Címkék