Jégmadár, pillangók és vadvirágok Érden

November 15-ig még megtekinthető a Szepes Gyula Művelődési Központban Sebők Ferenc: Érd védett természeti értékei című fotókiállítása, amely a közelünkben megtalálható növény- és állatvilágba nyújt némi betekintést.

Hasonló tartalmaink:

-Sok helyen jártam már az országban fotózás céljából. Most meg szeretném mutatni, hogy itt Érden is sok védett természeti érték található. Vannak, amelyekkel a kertekben is találkozhatunk és vannak, amelyek miatt ki kell mozdulni a Fundoklia-völgybe vagy a Beliczay-szigetre – vallja Sebők Ferenc, aki még az egyetemi évei alatt ismerkedett meg a fotózással, majd kisebb kihagyás után 2013 óta ismét visszatalált a fényképezés öröméhez. Tavaly pedig csatlakozott a helyi Duna-Art fotóklubhoz.

VIII_1

Reggel. „Egyáltalán nem kell messzire mennünk ahhoz, hogy észrevegyük, mennyire szép és izgalmas ez a világ”

Októberben megnyílt kiállításán 40 nagyszerű természetfotót láthatunk. Vannak köztük igazi ritkaságok is, de a felvételeken látható fajoknak csaknem felével bárki találkozhat Érden a saját udvarában is. Sebők Ferenc elárulta: bár legtöbb esetben megtervezi, mit szeretne fényképezni és már konkrét céllal indul el fotózni, mégis igen gyakran az alkalom szüli meg az alkotást.

– Mi, akik itt élünk, s nap mint nap járunk-kelünk a városban, nem figyelünk azokra a természeti csodákra, értékekre, amelyek körülvesznek bennünket. Ráadásul a fényképek jó része nem is valamiféle „egzotikus”, távoli helyen, vagy az érintetlen természetben, hanem a saját kertünkben készült – hangsúlyozta a fotográfus, hozzátéve, hogy egyáltalán nem kell messzire mennünk ahhoz, hogy észrevegyük, mennyire szép és izgalmas ez a világ!

VIII_2

Széncinege. Időnként a „talált” témából lesznek a legsikeresebb képek

Magyarországon például közel 170-féle lepke megtalálható, de a pillangók közül csak négy él meg itt, viszont Sebők Ferencnek már sikerült három faját lencsevégre kapni. Sokan például azt sem tudják, hogy a jégmadár is megél a vidékünkön. Egyik csodaszép példányát az érdi Duna-parton, a Beliczay-szigeten örökítette meg.

Azt is megtudtuk, időnként a „talált” témából lesznek a legsikeresebb képek. Megesett, hogy épp tarka lepke vadászatra indult, de végül egy farkas almalepke került lencsevégre, amelyet ráadásul már három éve szeretett volna megörökíteni.

Érdi Újság 

Bálint Edit

 

Címkék